Главна / Вести / Косово и Метохија / У манастиру Грачаница у присуству верника изнета плаштаница

У манастиру Грачаница у присуству верника изнета плаштаница

На Велики Петак у манастиру Грачаница служено је богослужење на којем је изнета плаштаница. Службу, која је почела у 15 сати, вршило је свештенство и монаштво манастира Грачаница, а плаштаница је изнета мало пре 16 часова.

Плаштаница је положена испред олтара након чега су је верници целивали, а то могу да учине све до сутра увече, уочи Васкрса, који почиње да се слави од поноћи, оглашавањем првих црквених звона.

Поноћну васкршњу литургију служиће владика рашко призренски Теодосије уз присуство свештенства и монаштва епархије рашко призренске.

Плаштаница је платно са извезеним или насликаним ликом Христа, непосредно после скидања са Крста. Сто на који се полаже плаштаница симболизује камен на коме је тело Христово припремљено за полагање у гроб.

Свештеници износе плаштаницу и три пута, уз звуке клепала, обилазе око цркве, што симболично представља Христову сахрану.

У православним црквама се на Велики петак не служе литургије, већ царски часови са читањем делова Јеванђеља о догађајима у дане Страдања.

Велики петак је за све хришћане дан строгог поста, а у Србији је обичај да се зауставе сви послови и у кући и у пољу, као и да се фарбају јаја у црвену боју која је симбол невино проливене крви Христове и новог живота.

Check Also

Филиповић: Чекам позив суда поводом ухапшеног младића на Газиместану

Никола Недељковић из Београда који је јуче ухапшен на обележевању Видовдана на Газиместану налази се …