Главна / Вести / Косово и Метохија / Кфор: Свака мера за одржавање безбедног окружења мора да се одмери према слободи кретања локалног становништва

Кфор: Свака мера за одржавање безбедног окружења мора да се одмери према слободи кретања локалног становништва

Свака безбедносна мера која има за циљ побољшање рада полиције и одржавање безбедног и сигурног окружења мора бити пропорционално одмерена према потребама локалних заједница и слободи кретања локалног становништва, наведено је у одговору службеника Кфора на питање Косово онлајна упућено овој мисији поводом поправки путева на северу Косова које ових дана обавља Кфор.

Више путева у општинама Лепосавић и Зубин Поток, подсетимо, Косовска полиција је још у фебруару онеспособила за саобраћај тако што је поставила земљане препреке и ископала непроходне канале, због, како су тврдили, спречавања шверца. То је, међутим, мештанима околних села онемогућило приступ њивама, кућама и отежало свакодневан живот.

“У периоду од 26. до 28. априла, Кфор је у блиској сарадњи са Косовском полицијом и Министарством унутрашњих послова предузео акције на санацији два пута у близини административне линије”, каже се у одговору Кфора послатом нашој редакцији.

Напомиње се и да Кфор подржава напоре косовских институција да ојачају владавину права и да сузбију криминалне активности на Косову.

“И даље подржавамо Косовску полицију у спречавању активности кријумчарења и трговине људима, и на северу Косова”, каже се у одговору службеника Кфора.

Из те мисије поручују да остају у потпуности фокусирани на свакодневну примену свог мандата, проистеклог из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године, да обезбеде сигурно окружење и слободу кретања за све заједнице које живе на Косову.

Косово онлајн известио је јуче да је Кфор оспособио за саобраћај пут ка селу Кошутица у општини Лепосавић, као и да су припадници ове мисије пре неколико дана поправили део пута ка селу Бање у Зубином Потоку.

Извор: Косово онлине

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …