Главна / Православље / У манастиру Драганац обележен Светли или Источни петак

У манастиру Драганац обележен Светли или Источни петак

У манастиру Светог архангела Гаврила у Драганцу данас је обележен Светли или Источни петак, саборска слава овог манастира. То је покретан празник који се обележава првог петка после Васкрса.

Владика Теодосије, епископ рашко-призренски и косовско-метохијски, са монаштвом и свештенством, служио је данас литургију у манастиру Драганац, једином “живом”манастиру у Косовском Поморављу. И ове, као и сваке године, свечаности је присустовао велики број верника.

У својој беседи, владика Теодосије је поручио да иако је српски народ доживео голготе никад није посустао јер је веровао да ће и наше страдање, ако верујемо у Господа нашег, бити крунисано васрксењем.

 

Одвајкада су верници на овај свети дан пре зоре одлазили на извор у близини манастира где су се умивали, сматрајући да овај дана вода има исцедтељску моћ и  да лечи многе болести.

Светли или Источни петак је дан посвећен прослављању Пресвете Богородице, а уз празник посвећен Светом архангелу Гаврилу, светкује се као храмовна слава манастира Драганац.

Извор: РТВ Пулс

Check Also

СПЦ и верници данас славе Аранђеловдан

Српска православна црква данас прославља Сабор Светог Архангела Михаила, празник у народу познатији као Аранђеловдан. …