Главна / Politika / Смајловићева: Русија не би променила став о чланству КиМ у УН чак и када би Србија била присиљена да уведе санкције

Смајловићева: Русија не би променила став о чланству КиМ у УН чак и када би Србија била присиљена да уведе санкције

Колумнисткиња “Недељника” Љиљана Смајловић каже за РТС да изјаву Владимира Путина да су Народне Републике Доњецк и Луганск постале независне на основу преседана Међународног суда правде приликом одлучивања о самопроглашеном Косову не види као издају и сматра да неће престати подршка Србији када је реч о чланству такозваног Косова у Уједињеним нацијама.

Изјаву председника Русије Владимира Путина да су Народне Републике Доњецк и Луганск постале независне на основу преседана Међународног суда правде приликом одлучивања о самопроглашеном Косову, део јавности у Србији схватио је као издају и промену односа Москве према статусу Косова и Метохије.

Руски амбасадор у Београду је појаснио Путинову изјаву и истакао да једнострано и нелегитимно проглашење независности Косова не треба доводити у везу са отцепљењем Донбаса. Подсетио је да су се грађани Донбаса изјаснили на референдуму, док житељи Косова и Метохије нису.

Колумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић каже за РТС да Путинову изјаву није разумела као издају и да би “помало хистеричне” реакције на насловницама таблоида довела у исти ранг са, како каже, глупим насловима да је Украјина напала Русију, дан пре него што је Русија напала Украјину.

“Путин све време говори да не могу да ураде то што су урадили на Косову, а да кажу да то неће створити преседан. То је створило преседан, поступили сте мимо правила”, истиче Смајловићева.

Каже да је Путин признање Косова користио и 2008. године, када је признао Јужну Осетију и 2014. године, када се говорило о томе да су у Декларацији о независности Крима коришћене формулације из Декларације о независности Косова.

“Не мислим да ће престати подршка Србији када је реч о чланству Косова у Уједињеним нацијама, мислим да је руски вето једини разлог што Косово већ сада није чланица и мислим да се то неће променити”, наглашава Смајловићева.

Сматра да Русија не би променила став када је реч о чланству Косова у Уједињеним нацијама чак и када би Србија била присиљена да јој уведе неке санкције.

“Можда би променила однос према цени гаса и нафте коју увозимо од њих, али не према Косову”, каже Смајловићева.

“Више од пола човечанства није увело санкције Русији”

У делу јавности постоје и оцене да су насловне стране у појединим новинама, у којима се критикује Русија и изјава руског председника, припрема јавности за увођење санкција Русији.

Смајловићева истиче да ипак више од пола човечанства, а можда и две трећине, живи у државама које нису увеле санкције Руији, колико год се Американци трудили.

“То није зато што имају неки другачији став према рату у Украјини. Већина држава света види да је то агресија и да су прекршене повеље Уједињених нација, али тим земљама се није допадао униполарни свет. Ако је било могуће у оном првом Хладном рату остати несврстан и не учествовати, мислим да би то морало бити могуће и у другом”, каже Смајловићева.

Поједини аналитичари сматрају чак да би Путинов став могао Србији да допринесе када је у питању север Косова и Метохије и Република Српска.

Љиљана Смајловић сматрда да је то бесмиселна расправа јер су Американци, како каже, одавно рекли да се из признања Косова не могу извлачити никакви закључци.

“Америка себе видие као изузетни нацију. Она себи узима за право да каже када ми нешто урадимо, то не значи да и ви то можете да урадите. Можемо ми на то да се позивамо колико хоћемо, али велике силе то не признају”, истиче Смајловићева.

“Олаф Шолц у компликованој политичкој позицији”

Немачка Влада је саопштила да ће канцелар Олаф Шолц у среду разговарати са српским председником Александром Вучићем. Говориће о рату у Украјини, билатералним и регионалним темама и економији.

Љиљана Смајловић сматра да ће Шолц неће притискати Вучића да уведе санкције Русији јер и он сам под сталним америчким притиском.

“До јуче је говорио да неће да испоручује тешко наоружање Украјини. Променио је мишљење када су га притисли његови коалициони партнери. Он има компликовану политичку позицију јер би његова два коалициона партнера сутра исто тако могла да буду партнери ЦДУ”, објашњава Смајловићева.

Сматра да је председник Француске Емануел Макрон највећи ауторитет и тренутно најстабилнији лидер у Европи.

Извор: РТС

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …