Главна / Вести / Србија / Вучић: Поносан сам на нашу Војску и њен напредак

Вучић: Поносан сам на нашу Војску и њен напредак

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, после приказу способности Војске Србије „Штит 2022” на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, да је поносан на Војску, њен огромни напредак.

Он је поручио да ће Србија снажити нашу ловачку борбену авијацију ако не буде политицких препрека, али да је Србија неутрална и да мора да проналази решења да би сачувала своје небо и земљу.

„На овом месту смо били и 2013. , на првом авиомитингу готово да нисмо имали шта да подигнемо у ваздух нити да покажемо у области ваздухопловне одбране. Данас сам поносан што су Тиосав Јанковић и сви људи из нашег ваздухоплоства и противваздушне одбране срећни“, рекао је Вучић.

Он је указао да су током приказа летели наши генерали у МИГ-овима и Орловима да покажу да су увек заједно са својим војницима, да испуњавају као и они све најтеже могуће задатке.

Пренео је да су грађани могли да виде 14 авиона МИГ 29, 11 Орлова, и додао да Србија размишља о набавкама ловачке борбене авијације, о чему ће, истиче, ускоро бити донета одлука.

„Оснажићемо и нашу ловачку борбену авијацију ако не буде политицких препрека. Ако буде на једној страни неће бити на другој. Србија је неутрална и мора да проналази решења са да сачува своје небо и земљу“, објаснио је он.

Вучић је казао да је држава била у могућности да уложи више новца у модернизацију војске и њене опреме.

Међутим, истиче да је задовољан и ситницама.

„Када сам посетио рониоце и видитео да немају такозвана мокра одела, и када то обезбедимо и добију их специјалци из 72.бригаде у Панчеву, онда сам срећан. Када бирамо и тражимо нове чизме да би биле што удобније за војнике онда сам задовољан. И те мале ствари су важне, а не само ове стратешке велике које значе много да бисмо могли да делујемо одвраћајући да делујемо против сваког агресора“, поручио је он.

Вучић је казао да су му рекли да смо до скоро могли да нишмао 15 циљева у ваздуху, а да данас можемо чак 90 циљева.

„Моћићемо и више стотина, јер ћемо наставити да снажимо“, додао је он.

Казао је да је војсци потребно много више пилота, и најавио куповину додатних хеликоптера.

„Ово је данас прошло савршено. Честитам Министарству одбране, Војсци Србије, на изванредном приказу. Задовољан см што сам видео много деце, младих и старијих људи који су дошли да виде колико је војска напредовала. Поносан сам на Србију и нашу војску“, закључио је он.

Набављамо оружје да одвратимо нападе, чувамо мир

Председник Александар Вучић најавио је данас да би до краја ове или почетком следеће године Србија могла да договори набавку француских “рафала”, док се тек очекују преговори са британском страном о набавци “тајфуна”, додајући да је кинески ФК3 купљен по повољној цени, истичући да је то одвраћајуће наоружање за све потенцијалне агресоре.

Вучић је одговарајући на питања новинара у Батајници о набавци “рафала” и “тајфуна”, рекао да се већ дуже време преговара о куповини 12 француских “рафала”.

“Верујем да ћемо до краја године најкасније следеће почектом бити спремни да договоримо ту набавку, да ли ”6 плус 6” или 12 потпуно нових авиона. Верујем да ће бити 12 нових”, рекао је Вучић.

Такође, додао је да се тек разговара, а очекују се преговори са британском страном око куповине “тајфуна”, те да би и у том случају требало набавити целу ескадрилу, што је 12 до 14 комада.

“Видећемо како ће преговори да теку”, рекао је Вучић.

Поновио је да се размишља о ловачким бомбардерима попут кинеског Л 15, али да се о томе уопште није ушло у преговоре са кинеском страном.

На питање колико је плаћен кинески систем ФК 3, те да ли се планирају нове набавке тог оружја, Вучић је рекао да је купљено колико је било потребно.

“То је оно што смо наручили 2019.године, то смо купили, за наш новац и обезбедили довољно да чувамо и наше небо и да нам јавни дуг у односу на БДП не предхе 60 одсто. Када будемо имали још пара, купићемо још, за сада немамо могућности”, рекао је Вучић.

Када је реч о цени, навео је да цена била “онако како смо се договорили”

“Када му будете показали војску која то тако саопшти, саопштићемо и ми”, указао је Вучић да се о цени не говори, наводећи да је свакако било повољна.

“Три до четири пута је јефтиније у односу на системе таквог квалитета. Била је от добра понуда кинеских пријатеља и драго ми је што су грађани Србије поносни на оружје и оруђе које не може никога да угрози него случи да чувамо своју земљу”, рекао је председник Србије.

Он је указао да је то оружје које се не користи на туђој, већ на сопственој територији, и делује одвраћајуће према потенцијалним агресорима.

За све оне који су, каже, говорили да том набавком постајемо проблем у реиону, каже да је “сит таквих бесмислица”.

“Тога ”сад ће мали Путин некога да нападне”… Лагали су сваки пут о томе. Србија ће да чува мир и стабилност, наставиће то да чини, али никоме неће да дозовли да буде џак за ударање, као до пре неколико година”, закључио је Вучић.

Додик: Војска Србије може успешно да брани и одбрани државу

Српски члан Председниства БиХ Милорад Додик изјавио је да је данашњи приказ способности Војске Србије доказ на који начин је напредовало опремање и борбена готовост војске.

“Данас имамо сасвим немерљив напредак који показује да Војска Србије може успешно да брани и одбрани наш народ и Србију”, рекао је Додик након приказа “Штит 2022”, на батајничком аеродрому.

Он је навео да после свега што је видео може да посведочи да је учињен велики напредак у односу на пре осам или 10 година, када се такав приказ правио са старим ресурсима.

“Показујући овакву спремност, Војска Србије може да буде и фактор одвраћања од било какве помисли да Србија може да буде поново гађана као некада”, рекао је Додик.

Додао је да се данашња демонстрација војне снаге помно пратила у Републици Српској, те да је веома поносан на све што је приказано.

“Хвала председнику, министру одбране, начелнику Генералшаба и свим људима који су уккјучени у овај прикаж. Ово је нешто што свима нама, где год да живимо, пуни срце, ово се помно прати у Републици Српској и веома смо поносни”, навео је Додик.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Гашић и амбасадорка Кине о унапређењу сарадње у јавној безбедности

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо са …