Главна / Политика / Вебер: Лајчак симулира постојање дијалога Београд-Приштина

Вебер: Лајчак симулира постојање дијалога Београд-Приштина

Стручњак за Балкан и виши сарадник Савета за политику демократизације у Берлину Бодо Вебер сматра да је тешко очекивати било какав помак у дијалогу Београда и Приштине, уз оцену да специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку не остаје ништа више него да “симулира постојање политичког дијалога”.

“У одсуству неке знацацјније политичке иницијативе на навишим нивоима у Европској унији и САД, господину Лајчаку не остаје ништа више него да симулира постојање политичког дијалога”, рекао је Вебер за “Косово онлајн”.

Он је додао и да Лајчак “не би ни био изабран на садашњу функцију” да је својевремено постојала иницијатива и политичка воља на највишим нивоима у ЕУ и САД када је у питању дијалог.

Немачки канцелар Олаф Шолц, у среду, на састанке у Берлину са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем позвао је Лајчака, саопштено је из Шолцовог кабинета.

“Тешко је очекивати икакав помак. Преко потребно је суштинско ресетовање преговора. Постојала је шанса прошле године, односно после доласка на власти председника Бајдена у САД, а пре одласка са власти немачке канцеларке Меркел за тако нешто, али није била искоришћена. А сад, ове године, кад имамо нову немачку владу која је прогласила Западни Балкан као приоритет, све је доминирано руском агресијом, односно инвазијом у Украјини”, додао је он.

Вебер је подсетио да је немачка влада почетком година била најавила одређену водећу улогу у политици ЕУ према региону.

Ипак, како додаје, у овом тренутку тешко је проценити да ли ће Берлин у догледно време скупити довољно снаге и одлучности да покрене иницијативу за оживљавање дијалога, и да ли ће САД имати довољно капацитета да се са фокуса на Украјину придружи таквој једној иницијативи.

Он је оценио да докле год односи на релацији Београд-Приштина, али и на Косову и Метохији не буду трајно решени, “дизање тензија Београда и Приштине ће, нажалост, остати део политичке свакодневнице”.

Вебер каже да очекује да ће председник Србије Александар Вучић “бити стављен пред избор: да се Србија или придружи ЕУ санкцијама Русији, или да ЕУ суспендује претприступни процес”.

“Можда ће успети да још пар месеци одуговлачи ту одлуку док траје процес утврђвања изборних резултата и избор нове владе, али на крају неће успети избећи да се позиционира”, поручио је Вебер.

Немогућност Срба да гласају на КиМ због одлуке Куртија, Вебер оцењује као последицу потпуног заглављивања политичког дијалога, који је, како је рекао, “ишао од дугогодишње кризе до парализе”.

“Режим у Приштини настоји да афиримише суверенитет Косова и борбу за владавину права, што неминовно води до једностраних потеза у односима са косовским Србима”, објаснио је он.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић Вељи: Честитам, ви и српска опозиција имате исту мету, председника Вучића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Бљериму Вељи, шефу кабинета косовске …