Главна / Друштво / Светски дан слободе медија-Новинарство под дигиталном опсадом

Светски дан слободе медија-Новинарство под дигиталном опсадом

На Светски дан слободе медија многи упозоравају на угроженост ове професије. Новинари често раде у отежаним условима, уз повећан финансијски и политички притисак, надзирање, затворске казне или насиље због тога што обављају свој посао.

Светски дан слободе медија прогласила је Генерална скупштина УН у децембру 1993. године, након препоруке Унеска. Од тада, сваког трећег маја, годишњица Декларације Виндхок о принципима слободе штампе обележава се као Светски дан слободе медија.

Унеско наводи да је историјска веза која је успостављена између слободе да се траже, примају и саопштавају информације и јавног добра и даље релевантна као што је била у тренутку када је декларација потписана.

Трећи мај представља подсетник владама да треба да испуне своју преузету обавезу да поштују слободу медија.

На данашњи дан славе се принципи на којима почива слобода медија, оцењује се стање медијских слобода широм света, брани независност медија и одаје пошта новинарима који су изгубили живот радећи свој посао.

Овогодишња тема Светског дана слободе медија је “Новинарство под дигиталном опсадом”.

Она наглашава на које је начине новинарство угрожено дигитално посредованим нападима на новинаре, као и последице свега тога на поверење јавности у дигиталне комуникације.

Најновији Унесков извештај о светским трендовима показује да надзор и хаковање компромитују новинарство.

Надзор може открити информације које су прикупили новинари, укључујући и узбуњиваче, и крши принцип заштите извора, који се сматра предусловом за слободу медија и саставни је део резолуција УН.

Надзор такође може угрозити безбедност новинара откривањем осетљивих приватних информација, које би се могле користити за узнемиравање или напад.

Извор: РТС

Check Also

Обележен Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици обележен је Свечаном академијом у …