Главна / Друштво / Патријарх Порфирије: Заштитимо баштину Српске Православне Цркве на Косову и Метохији

Патријарх Порфирије: Заштитимо баштину Српске Православне Цркве на Косову и Метохији

У разговору са представницима медија после посете манастиру Високим Дечанима, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је поручио:

-Ово су наше светиње. Оне припадају Српској Православној Цркви. Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница, Богородица Љевишка и опет, све друге светиње на Косову и Метохији, јесу баштина Српске Православне Цркве. Међутим, све што је духовно никада, ако је аутентично духовно, не ограничава се само на једног човека или на један народ. Баш зато што је духовно, иако је наше, то превазилази и по значају и по лепоти границе у којима ми постојимо и којима ми припадамо и то јесу светиње које су културна баштина читавог света. Зато не треба да нас чуди што су све побројане светиње и под заштитом УНЕСКО-а. Отуда треба сви да уложимо напор, монаси то чине, Црква то чини, али и сви други чиниоци и на локалу и шире, али и глобално, да се овакве светиње заштите као културна баштина из 14. века, нешто што је људски род најузвишеније и најлепше могао да да и јесте дао у овим светињама. Сви чиниоци, добронамерни, треба да уложе напор не само да се чувају и очувају ове светиње него да имају значај који су имале кроз историју; значај за нас, јер јесу наше наслеђе, православно српско, али и за све друге људе.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 4. маја 2022. године свету архијерејску Литургију у Пећкој Патријаршији. После свете aрхијерејске Литургије одржана је редовна седница Светог Архијерејског Синода и Патријаршијског управног одбора.

Извор: Саопштење

Check Also

Породица Слађана Трајковића најавила за сутра протест у Приштини испред зграде Специјалног тужилаштва

Породица бившег полицајца Слађана Трајковића који је средином децембра ухапшен под оптужницом да је учествовао …