Главна / Вести / Србија / Вучић: Бићемо савезник Немачке, али имамо право на свој став

Вучић: Бићемо савезник Немачке, али имамо право на свој став

Даћемо све од себе да будемо поуздан савезник Немачке и да не угрозимо мир на Западном Балкану, да будемо стабилизујући фактор и најбоље место за Немачке инвестиције и да гледамо како да политички најбоље сарађуемо, али немојте да нам браните да имамо право и на сопствени став и мишљење и да једнако волимо своју земљу као и ви своју, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је на заједничкој конференцији са немачком министарком одбране Кристин Ламбрехт, одговарајући на питање о томе какве су чекивања Немачке од Србије и где постоји маневарски простор за компромис са Косовом када је у питању признање, рекао да са Косовом треба да се пронађе компромисно решење, а не неко ресење које би сто процентно волели Срби или Албанци.

“Компромисно решење једино ће да очува мир у наредних 50 и сто година, а не решење које це да буде наметнуто. Пред Србијом су теска политичка времена, али верујем да цемо успети да опстанемо и будемо поуздан партнер свакоме од наших пријатеља на западу и будемо коректни према свима и да се придрзавамо међунродног јавног права и да се понасамо ни по бабу ни по стрицевима”, поручио је Вуцић.

Он је истовремено новинаре из Дојче велеа који су поставили то питање замолио да када говоре о територијалном интегритету уђу у ципеле Србије и једној сувереној земљи, дозволе да има право да понекад исказе своје резерве по одређеним питања.

“Када говоримо о територијалном интегритету БиХ, Украјине или свих земаља тако није било говора 1999. године о територијалном интегритету Србије. Тада то никога није интересовао и погажен је на најбруталнији начин да би се издвојила једна територија из суверене, међуанродно признате независне Србије”, указао је Вучић

“Када то није успело Кумкановским споразумом и резолуцијом 1244 сви којима су пуна уста територијалног интегритета држе нам предавања како треба да заборавимо резолуцију 12 44. Разумем шта је политика силе и знам колико смо мали, и кроз шта смо прошли. Зато хоцу да чувамо мир и стабилност. Одлично знамо на ком путу се налазимо, само вас молим за мало постовања за ову земљу у којој је 82 деце убијено током агресије 1999. године. И нама су наса деца вазна и вредна, само вас молим да имате то у виду”, поручио је Вучих.

Он је објаснио да зато Србија има резрве и према санкцијама јер је била под санкцијама, али да је апсолутно сагласна са свим што је рекла министарка Ламбрехт о правној природи сукоба у Украјини и оном што се збива у региону.

Када је реч о територијалном интегритету Бих указао је да је преко 6000 пута јавно говорио о територијалном интегритету и БиХ и Републике Српксе у оквиру БиХ и о постовању Дејтонског мировног споразума, али да је без обзира на то бар 10 000 текстова изасло како то није истина и да се само чека напад из Србије.

“Такве глупости не могу да коментарисем. Госпођи Ламбрехт сам рекао да ћемо у наредним месецима видети ко је говорио истину”, пренео је Вуцић.

Check Also

Вучевић: Војска Србије је потврдила да је опоремљена најмодернијим борбеним средствима

Министар одбране Милош Вучевић саопштио је да је у Никинцима у присуству председника Србије и …