Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић и Бисљими о таблицама, енеретици и несталима

Петковић и Бисљими о таблицама, енеретици и несталима

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић састаје се данас у Бриселу са специјални представником ЕУ Мирославом Лајчком у оквиру нове рунде дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача.

Из ЕУ је најављено да ће се са Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем данас наставити разговор о регистарским таблицама, енергетици и несталлима.

У Бриселу додају да од успешности разговора главних преговраца зависи и припрема дијаога Беграда и Приштине на највишем нивоу као и да се надају да би до састанка Вучића и Куртија могло да дође већ током маја.

”Циљ је да се наставе дискусије о проналажењу пута напред по бројним питањима и припреми наредни састанак Дијалога на високом нивоу”, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано за Т а н ј у г.

Након одржаних билатерални састанака Лачак са делегацијама Беорада и Приштине поподне би требало да се одржи и трилатерални састанак делегација Беорада, Приштине и ЕУ.

На претходном састанку, одржаном крајем априла, главни преговарачи Београда и Приштине нису успели да постигу споразум по питању трајног решења за регистрске таблице за возила која прелазе административну линију између КиМ и централне Србије.

ЕУ, као главни посредник у дијалогу, тада је оценила да се од главних преговарча ”очекује” о том питању постигну договор на ”наредном састанку”, позвавши обе стране да се уздрже од једностраних акција на терену.

Када је реч о енергетици, из ЕУ наводе да се ради на два енергетска споразума, а да је усаглашавање заједничког текста споразума ”врло близу”.

Додаје се да се стигло ”близу” и договору о ”политичкој декларацији о несталима”.

По питању формирања Заједнице српских општина из ЕУ понављају да се све што је раније договорено мора применити.

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …