Главна / Друштво / Гораждевац: Литијама и купањем у реци обележена сеоска слава

Гораждевац: Литијама и купањем у реци обележена сеоска слава

Литијом и традиционалним купањем крстоноше, у Гораждевцу је и ове године обележена сеоска слава.

Славље је започето службом у цркви Пресвете Богородице.

Литургију је служио парох гораждевачки Ненад Нашпалић. уз помоћ свештеника будванског, Петра Церовића.

У литијама су, поред мештана, учествовали и монаси из манастира Високи Дечани.

Ове године било је знатно више учесника литије, али и гостију који овог викенда бораве у Гораждевцу.

“Пресрећна сам што сам данас овде. Сваке године долазим, одавде сам, прелепо је и треба ово доживети”, рекла је Светлана Крстовић која тренутно живи у Београду.

“Ово је прелепо, први пут сам овде. Драго ми је да ова српска средина има пуно младих људи”, додао је Млађан Рашић из Добротина.

Обележавању сеоске славе присуствовали су представници Бијељине, локалних самоуправа на Косову и један од лидера Демократског фронта, Андрија Мандић.

“Срећан сам што сам са својим народом у Метохији. Национални идентитет читавог српског народа, па и оних који су у расејању, почива на косовском завету који нас све спаја. Данас на Косову и Метохији има наших сународника који су спремни да се боре за тај завет, за своје куће…”, рекао је Мандић.

“Ово ми је ново искуство, предивно се осећамо и ја и моји пријатељи који смо данас дошли овде. Благодаримо на дочеку домаћину Милошу Димитријевићу и његовим сарадницима. Ово је велики дан не само за Гораждевац већ и преостале Србе у Метохији и за читаву покрајину и својеврсни завет да нас овакве ствари и у будућности окупљају“, каже Миленко Јовановић, председник ПО Општине  Ђаковица.

„Моја лична осећања су посебна. Данас смо били на служби, ишли литијом кроз ово село. Ови обичаји су стварно предивни. Ми из Републике Српске имамо посебне емоције о овој колевци“, рекао је Предраг Петричевић из градске управе Бијељине.

Након традиционалних верских обичаја сви гости али и житељи Гораждевца позвани су на ручак који је организовао привремени орган за општину Пећ, на којој су уручене захвалнице.

Свети пророк Јеремија важи за заштитника Гораждевца од кад постоји ово метохијско село. Овогодишњи свечар је била породица Вучетић, која је део славског колача за наредну годину предала породици Кастратовић . На челу са крстоношом, литије су окружиле село и на записима урезали крстове који су по веровању заштита села.

Извор: Радио Гораждевац; Фото: Радио Гораждевац

Check Also

Петковић Вељи: Док је Вучић на челу Србије неће бити ни Мајдана ни признања Косова

Чим Приштина призива нови Мајдан у Београду, значи да чезне за оном влашћу која би …