Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Г7 су ми отворили очи – Не дам територијални интегритет Србије

Вучић: Г7 су ми отворили очи – Не дам територијални интегритет Србије

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за тв Прва да саопштење Г7 изгледа као да је писано само о Западном Балкану и да је скројено само за Србију и рекао да ће се држати њиховог принципа за Украјину, а то је да неће дати територијални интегритет Србије, у складу са поретком Уједињених нација.
“Г7 су ми отворили очи. Не дам територијани интегритет Србије у складу са поретком УН који тако здушно порџавате по питању Украјине. Решио сам да се држим њиховог принципа, има ли ишта важније. А принцип је да ни по коју цену не могу да прихватим нарушавање територијалног интегритета Србије”, рекао је Вучић.

Он је казао да је политика Г7 политика без принципа и бруталних притисака у којој се чак и Американци понашају више фер него Немци, јер неће секиру да користе одмах.

Додаје да су неки западни представници по том питању чак и веома дрски, безобразни и безобзирни, јер са једне стране тврде да неће прихватити промену граница ни за један педаљ Украјине, али ће зато да учествују у рушењу територијалног интегритета Србије.

“Зато ћете да нам причате о срцу Европе, Косову као независној држави. Е сад даље о притисцима, видели сте изјаву Медведева. Ајде да се ставимо у руске ципеле, што би они посебно вринули о српским интересима. Они су велика сила, брину о себи и немају на шта друго да се позову осим на косовски преседан и то раде и Путин И Медведев. То није фер према нама, али је фер према њима. Они извлаче једино што могу, а то је Косово. Да сам на њиховом месту нисам сигуран да не бисмо то учинили. Они су извукли нешто што је криминална политика запада, извукли су апсолутно брутално кршење међународног права и тога се држе, а Запад не жели да им да то као аргумент у будућности, да им извуће столицу, да натерају Србију да призна Косово и кажу то је двострана сагласност”, рекао је Вучић.

Додаје да ће Путин користити тај аргумент све док се то не деси и истиче да је Србија највише оштећена, пре свега због НАТО бомбардовања 1999. године.

Вучић је додао да због политике коју води Запад може свашта да уради Србији, али да се он труди да то избегне и заштити Србију.

“Имамо са једне стране лицемерје Запада, недостатак било каквих принципа, а сада смо схватили да ни код Руса принципи не постоје. Принципи постоје само код Србије, ми смо толико мали да не можемо да се позивамо на принцип без принципа и морамо да се позивамо на међинародно право и немамо другог избора”, рекао је Вучић.

Вучић је позвао Г7 да ускладе своју политику са својом данашњом и да тако поштују територијални интегритет земаља у складу са резолуцијом УН, пошто им је било тако стало до резолуције у којој се осуђује напар Русије на Украјину.

“Молим вас да тако једнако поштујете резолуцију 1244. Пошто они то знају, ово је моја игра да бих показао колико циничан могу да будем и показујем им како су морални патуљци у политичком смислу, али то неће да реши наш проблем”, рекао је Вучић.

Како је рекао да не постоји друго место где би требало да идемо сем Европе.

“Наша деца морају да живе и да их заштитимо од рата. И да буде топла зима, не да идете у мајци са кратким рукавима, али да вам је топло. Највећа кривица Србије је да штити свој територијални интегритет.Ккако тражите да се ми одрекнемо када Украјини говорите да то никада не ураде. Видите колики су лицемери”, рекао је Вучић.

Говорећи о повлачењу признања Косова, односно о четири земље чије ноте о повлачењу Србија има, Вучић је казао да ће се открити о којим се земљама ради када буде најпаметније.

“Нећу да србију доведем у ужасну позицију јер две земље раде на даљем спречавању Србије на повлачењима. Кажу ми храном купујемо повлачења, а они то раде батинама. Када будемо мислили да је најпаметније открићемо које су то четири земљее. Морамо даље да радимо на томе и то ћемо наставити без обзира на све притиске јер они желе да ми признамо Косово и да оно буде у свим међународним организацијаама”, рекао је Вучић.

На питање да ли постоји могућност да се сукоб у Украјини прелије на регион, Вучић каже даа не постоји, односно да може да дође до варница, а да ће се Србија као и увек понашати одговорно.

“Већа ми је бојазан од притисака за признање Косова и које ћемо санкције да уводимо”, рекао је Вучић.

Коментаришући то што је Србија недавно купила оружје од Кине, он је рекао да је то добро и најавио нове набавке.

“Камо среће да смо набавили још. Да смо то урадили осећали би се сигурније”, закључио је Вучић.

Извор: Косово онлине

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …