Главна / Друштво / Дечји хор “Деца неба” обележио Светски дан породице: Хоћемо срећну породицу!

Дечји хор “Деца неба” обележио Светски дан породице: Хоћемо срећну породицу!

Поводом Међународног дана породице, Дечји црквени хор храма Светог Димитрија „Деца неба“  извео је данас у центру Косовске Митровице песму „Ирис“  осмишљену и направљену специјално за ову пригоду.

Под руководством вероучитеља теолога Мирјане Дикић, која руководи хором, малишани су припремили мали наступ за своје суграђане у форми флеш моба – сценско-музичког приказа који подразумева наизглед спонтано окупљање више групица деце (извођача), која пристижу и прикључују се целини која наступа.

Дечица су радо прихватила учешће у овом креативном подвигу, како би друштву ставили до знања да им је потребна здрава, функционална породица која ће симболизовати сигурност, уточиште, љубав. Породица без насиља значи друштво без насиља.

 

„Данас је Светски дан породице и ми смо хтели да будемо део тога. Наша епархија Рашко – призренска, уз благослов владике Теодосија, заједно са Популационим фондом Уједињених нација, заједно  су у том пројекту где имамо за циљ да мало окренемо људе једне ка другима, да мало видимо шта се то дешава у реалности. Ми заправо живимо и са жртвама насиља и поред жртава насиља“ каже Мирјана Дикић и додаје да се деца данас сусрећу са разноразним облицима насиља – од вршњачког до породичног.

„Око нас је много утучених људи, а наша је жеља да породице буду срећније“ поручују „Деца неба“.

Иначе, овај хор је почео са радом пре две и по године, али због пандемије нису били у могућности да своје идеје и ентузијазам испоље до краја у том периоду.

„Корона нас је мало пореметила у смислу да нисмо могли редовно да имамо пробе, али деца се састају у приликама када је то потребно у ангажману цркве, на литургији или када су овакве манифестације за добробит града и друштва у целини“ каже Дикић.

Ова активност реализована је у сарадњи овдашње епархије са Популационим фондом УН-а (УНФПА).

Програмски асистент организације УНФПА Надица Ђорђевић каже да је песму искључиво овим поводом написао песник и теолог јереј Милутих Попадић, док је музику радио Мирко Кесић.

„Породица је основни стуб нашег друштва и желимо да буде здрава, без насиља да сви чланови породице буду срећни и сигурни. Ово је само подизање свести, да се утиче на смањење насиља“ каже Ђорђевић.

Песма „Ирис“ говори о жени као нежном, крком бићу које трпи вишеструко – најпре насиље у своме дому, а онда и  условно речено „насије“ друштвене индиферентности. Она је рањени цвет „мирисан чак и када га згазе“. Тој апатији, том негирању проблема и  егоцентричности човека, тој бахатости према најлепшем цвету божје баште, наши мали суграђани данас су рекли  НЕ. Изашавши на улицу, осмисливши програм и изводећи га пред својим суграђанима, деца су поручила да друштво у коме ће они живети, не може и не сме да има такве одлике.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Јевтић: Докле ће међународна заједница да толерише овакву врсту односа према Србима?

Градоначелник Општине Штрпце Далибор Јевтић изјавио је да је данашња полицијска акција у овом месту …