Главна / Вести / Косово и Метохија / Начелник округа уручио донацију за изградњу новог иконостаса цркве у Добротину

Начелник округа уручио донацију за изградњу новог иконостаса цркве у Добротину

Црква Св. Димитрија у Добротину важи за један од најочуванијих и најаутентичнијих споменика православља и културе на овим просторима. Ово је један од ретких објеката на овим просторима који је укопан у земљу у циљу заштите од скранвитеља. Оно што у овом тренутку недостаје цркви јесте нови иконостас са којим би она добила пун сјај и велелепност.

Начелник Косовског-управног округа Срђан Поповић у том циљу је у име округа и уручио значајна новчана средства за изградњу иконостаса.

“Наша политика јесте да је наше културно наслеђе веома битно на просторима Косова и Метохије пре свега јер је то одредило наш идентитет овде. Нарочито ми је драго што сам успео да помогнем цркву у Добротину, место које важи за једно здраво српско село. Овде из Добротина могу да кажем да  околна места треба да се угледају на Добротин јер се овде   најмање продало српских имања и овде имамо велики природни прираштај”, итакао је Поповић.

Како је нагласио прота Милан Васић, старешина ове цркве свака донација у овом тренутку је од великог значаја, а за комплетан довршетак радова неопходно је прикупити 350.000 динара.

“Планирамо да нови иконостас урадимо од оникса, то је врста полудрагог камена који ће, за разлику од дрвеног иконостаса који је био раније у цркви, бити веома трајан, такорећи вечан. Дуборез у ониксу је такође веома вредан, мало је скупљи од дрвета али је зато много лепши и трајнији”,  истакао је прота Милан и позвао све људе који су у могућности  да помогну да се ова идеја реализује у потпуности.

Српско становништво, не само из Добротина, већ из свих крајева Косова и Метохије радо обилази ову светињу, али је најзначајнија самим становницима Добротина.

“Волео бих да што више људи дође и да види нашу лепу цркву и наше село. Захвалио бих се начелнику, као и оцу Милану и црквеном одбору који су допринели томе да све изгледа овако лепо и чисте, једном речју перфектно”, казао је Драган Ћурчић, председник Локалног савета овог села.

На уређењу цркве Св. Димитрија у Добротину непрестано се ради, недавно је изграђен објекат за паљење свећа, а двориште је уређено и обогаћено клупама и местима за одмор, тако да чини пријатан боравак сваком посетиоцу.

Check Also

Јевтић: Докле ће међународна заједница да толерише овакву врсту односа према Србима?

Градоначелник Општине Штрпце Далибор Јевтић изјавио је да је данашња полицијска акција у овом месту …