Главна / Вести / Косово и Метохија / Специјални суд: Сутра изрицање пресуде против Гуцатија и Харадинаја

Специјални суд: Сутра изрицање пресуде против Гуцатија и Харадинаја

Судско веће Специјалног суда у Хагу заказало је за сутра изрицање првостепене пресуде у предмету против бившег председника и потпредседника Удружења ветерана ОВK Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја.
Изрицање пресуде биће јавно и моћи ће да се прати на албанском, српском и енглеском на сајту Специјализованих већа.

Гуцати и Харадинај се терете за кривична дела против спровођења правде, односно за ометање службених лица у вршењу службене дужности, застрашивање сведока, освету и нарушавање тајности поступка.

У оптужници се наводи да су у периоду од најмање 7. до 25. септембра 2020. године на конференцијама за новинаре и другим јавним наступима, Гуцати и Харадинај неовлашц́ено открили заштићене информације, укључујуц́и идентификационе детаље одређених потенцијалних сведока и више пута изразили намеру да поткопају Специјални суд.

Доказни поступак у том предмету окончан је 3. фебруара 2022. године. Током 31 дана суђења, Специјално тужилаштво је позвало четири сведока, а одбрана обојице оптужених су се ослониле на исказе 10 сведока и 18 писмених изјава сведока, наводи Специјални суд.

Завршне речи одржане су од 14. до 17. марта 2022. године.

Гуцати и Харадинај су ухапшени у Приштини 25. септембра 2020. и потом су пребачени у притвор Специјалног суда. Прво појављивање обојице оптужених пред претпретресним судијом било је 18. децембра 2020. године. Хисни Гуцати се изјаснио да није крив по свим тачкама оптужнице, док се Насим Харадинај није изјаснио о кривици у року од 30 дана.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Петковић: Деветнаест година бола и туге за убијеном децом у Гораждевцу

Данас се навршава деветнаест година од терористичког напада у коме је, из аутоматског оружја, убијено …