Главна / Вести / Косово и Метохија / Расељене породице из Пећи и Призрена њих 40 добиле су подршку за повратак

Расељене породице из Пећи и Призрена њих 40 добиле су подршку за повратак

Расељене породице из општина Пећ и Призрен, њих четрдесет данас су добиле подршку да се врате на Косово. Породице ће на Косову бити враћене пројектом ”Повратак и реинтеграција на Косову”, фаза пет, који финансира Канцеларије Европске уније на Косову и Министарство за заједнице и повратак, а имплементира Међународна организација за миграције (ИОМ).

На састанку у Београду, коме је присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, министар за заједнице и повратак Горан Ракић је породицама саопштио да имају апсолутну подршку министарства које води да се након више од две деценије врате у местима у којима су живели и да је ово уједно и позив свим расељенима на повратак.

”Верујем да је ово велики дан и за породице али и за нас јер једино на овај начин можемо да померимо ствари унапред када је реч о повратку, који је већ дуже време у стагнацији. Искреном вољом оних који желе да се врате у своје домове и координацијом и подршком свих нас ове породице ће на Косово бити враћене. У наредном периоду ћемо још интензивније радити да број повратничких породица на Косову буде већи. Хвала међународним партнерима, директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу што је данас овде и што заједнички улажемо напоре да један дуг и тежак процес покушамо да унапредимо.”

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је данас истакао дa му је задовољство што је данас имао прилику да чује наше расељене са Косова.

“Знам да су вам срце и душа тамо где сте рођени, где год да се човек снађе и пронађе, од родног места не може да оде. Зато смо као Канцеларија за Косово и Метохију ту да вам помогнемо да ваш повратак буде одржив и то чинимо и чинићемо у будућности. Имамо бројне програме за повратнике кроз помоћ у грађевинском материјалу, финансијску повратничку помоћ, сетвени и пољопривредни материјал за повратнике, бесплатну правну помоћ… Желим да захвалим и господину Ракићу на свему што чини за наш народ у покрајини и наше повратнике, а када радимо заједно тада резултати не могу да изостану.”,поручио је Петковић .

Расељене породице са којима су данас разговарали министар Ракић и директор Петковић су истакле да никада нису одустале од намере да се врате на Косово и да је пружена рука у тој намери велика ствар за њих.

Представници Министарства за заједнице и повратак заједно са представницима Међународне организације за миграције обилазе Лазаревац, Чачак, Смедерево, Лапово, Ниш, Александровац и Пирот и разговарају са потенцијалним повратничким породицама о реализацији повратка.

 

Check Also

Петковић: Kвинта да уложи енергију у формирање ЗСО, а не да убеђује Србе да пристану на живот у лажној држави

Директор Kанцеларија зе KиМ Петар Петковић је рекао да је данас прилика да још једном …