Главна / Вести / Србија / Вучић: Србија против Белорусије подржала 9 од 25 декларација, а против Русије ниједну од 23

Вучић: Србија против Белорусије подржала 9 од 25 декларација, а против Русије ниједну од 23

Председник Александар Вучић изјавио је да се Србија делимично ускладила са санкцијама које је ЕУ увела Белорусији, али да је то још раније урађено и да ту нема ничег новог.

Председник Александар Вучић тако је одговорио на питање новинара, док је обилазио са мађарским премијером Виктором Орбаном излагаче након отварања 89. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, да прокоментарише информацију у медијима да се Србија ускладила са раније уведним санкцијама ЕУ Белорусији.

Поједини медији су објавили да се Србија ускладила са санкцијама које је Европска унија у априлу увела Белорусији због умешаности Белорусије у руску агресију на Украјину и да то произлази из документа објављеног на интернет сајту Европског савета, као и да је Савет 8. априла усвојио додатне секторске мере усмерене на белоруски финансијски и друмски сектор као одговор на умешаност Белорусије у руску агресију на Украјину.

Вучић је рекао на питање новинара о усклађивању Србије са тим санкцијама:

“Делимично да, а делимично не. Било је неких 25 декларација, са девет јесмо, а 16 нисмо, мислим да је тако оптрилике, али то траје већ годину дана и нема ништа ново, баш ништа”.

Вучић је истакао да гледа само оно што је у нашем интересу, како је рекао, шта можемо, а шта не можемо, као и да узимамо у обзир шта у томе не би било пријатељски нити коректно.

Додао је да се наша земље од 23 декларације против Русије није придружила ниједној.

На питање новинара да прокоментарише захтев да се Србија усклади и са тим делом политике ЕУ, Вучић је рекао да има много захтева, али и наших потреба и да је његов посао да брине о Србији, а не ЕУ.

“Бринућемо и о ЕУ када постанемо њен члан. И много нам је важно да имамо добре односе и да се налазимо на европском путу, као и да обезедимо довољно хране и енергената и бринемо о о нашем интегритету и уставу и да водимо рачуна о својој земљи и народу. И мислим да то радимо на веома добар начин”, поручио је Вучић.

“Биће тешко, али имаћемо довољно хране и енергената”

Председник је поручио да ће Србија упркос тешким временима и великим ценама имати довољно хране и енергената.

“За Србију је много лакше када имате овакве пријатеље. Озбиљни људи се спремају за тешка времена и предузимају радње, а не као они који све ово олако доживљавају. Наше је да радимо и све ћемо да урадимо да имамо довољно хране и енергената”, рекао је Вучић током заједничког обиласка са премијером Орбаном излагача након отварања сајма.

Председник је истакао да је поскупело и да никад није било скупље, али да ће држава успети све да обезбеди.

“Неће бити лако, нити ћемо лако све то финансирати”, навео је Вучић.

Каже да је чак једна земља ЕУ јуче изашла са краткорочним еврообвезницама и то са каматом већом од пет одсто, али да је опет добила једва пола од оног колико је очекивала.

Вучић је рекао да треба покрити и буџетски дефицит који је неминован у условима светског рата, какав је овај у Украјини.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: Сада када Kурти правним насиљем жели рат на северу KиМ, опозиција напада председника Вучића

Они који су попут Ђиласоваца договарали споразум о слободи кретања из 2011. године, којим су …