Главна / Вести / Косово и Метохија / У цркви Светог Николе у Приштини обележена храмовна слава

У цркви Светог Николе у Приштини обележена храмовна слава

У присуству великог броја верника у цркви Светог николе у Приштини литургију поводом храмовне славе  служио је свештеник Светислав Трајковић уз саслужење приштинских пароха.

У беседи наком литургије приштински парох Станиша Арсић позвао је вернике да у свој храм долазе што чешће и да не дозволе да “заћуте звона и света литургија у овој светињи”,

“Немојмо дозволити да недељом на литургији храм остаје празан или са тек по којим верником. На нама је сада да нашим потомцима то  очувамо и одржимо и све док се чује глас нашег језика у овом граду и док се чује звоно са ове светиње, знајте да ништа није изгубљено”, поручио је свештеник Арсић.

Литургији у храму Светог Николе присуствовали су и председник Привременог органа СГ Приштина Новак Живић и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић, која је упутила честитке свим православним верницима који данас славе ову славу.

“Оно што ме данас посебно радује је што видим препун храм и порту цркве у Приштини. Свим верницима СПЦ који славе Св. Николу честитам празник са жељом да га проведу са најмилијима у здрављу, весељу и благостању. Данашњи празник посебно честитам Приштевцима, јер знам да овај град и овај храм носе у свом срцу. Онима који данас нису овде поручујем да ћемо ми наставити да чувамо наше светиње и борити се за опстанак и останак на овом простору“, казала је Шубарић.

Присуство у храму Светог Николе на овај велики православни празник изазвало је помешана осећања, како некадашњих Приштеваца, тако и верника из других градова централне Србије.

Мирјана Младеновић – секретар Кола српских сестара из Ниша, каже да је Косово колевка којој Срби сваког момента морају да се враћају и да ће жеља за српством нја овом простору трајати довека.

Верица Ристић. која је у Приштини живела до рата 1999, године, истиче да црква у Приштини никада неће изаћи из душа Приштеваца, ма где они били.

“Потреба и осећај блискости који осећамо у овој светињи је много јачи након нашег прогона”, каже Верица.

Радмила Вулићевић је још једна Приштевка која од свог града и своје цркве никада неће одустати.

“Данас је дан наше радости, дан нашег сабирања и нашег неодустајања и сви смо срећни што смо на данашњи дан ту, у свом храму и својој Приштини”, каже Радмила.

Домаћин славе Александар Дабић из Грачанице предао је део колача будућем колачару Миодрагу Живићу из Грачанице.

 

Check Also

Старовић: Запад да не наседа на Куртијеву игру

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изразио је бојазан да ће косовски премијер …