Главна / Вести / Косово и Метохија / Билчик: Дијалог Београда и Приштине нема алтернативу

Билчик: Дијалог Београда и Приштине нема алтернативу

Посланик Европског парламента и известилац за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да не постоји алтернатива дијалогу између Београда и Приштине, јер, како је рекао, “немамо ништа друго”.

“Постоји само европско решење и искрено не видим како би то питање било повезано са санкцијама против Русије, јер то је дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Након избора у Приштини проблем је много више у рукама и на страни лидерства у Приштини и Куртијеве владе”, рекао је Билчик за “Косово онлајн”.

По питању захтева Приштине да уђе у Савет Европе, Билчик наводи да “сви кораци који подривају претходне споразуме или дијалог не помажу”.

“Сматрам да било који једнострани кораци у правцу који не иду у корист дијалогу Београда и Приштине не помажу и зато сам забринут да дијалог можда не иде напред, него назад, а то је нешто то сви желимо да спречимо. Зато, поново апелујем на све који су укључени овде, да буду паметни и мудри и да играју картама које имају на располагању, да дијалог иде напред, да размишљамо ван уобичајних оквира, а не о непосредним изборима и локалној политици”, поручио је Билчик.

Он је оценио да је “потребно државничко понашање у региону о овим питањима” и да се нада да ово схватају у Београд и Приштина.

“То је све што ћу рећи о овом аплицирању. Не сматрам да неки кораци помажу ономе што је кључно, а то је дијалог”, казао је он.

Билчик се нада да ће доћи до напретка и на мањим питањима као што су регистраске таблице, али и када је реч о, како је рекао, већим питањима.

“Надам се да сви у региону разумеју да нема времена нити места да се играју са ватром. Имамо рат у Европи, руска агресија је стварна, цивили умиру као резултат бруталног напада Русије на Украјину, и Балкан је увек потенцијално експолозиван са руским присуством и утицајем у региону. Верујем да је будућност Србије европска, а не руска или кинеска, и у том смислу видим прилику да се убрза дијалог, али и да се помогне Србији да направи кораке да не буде зависна од Русије”, поручио је Билчик.

Он каже да је у овом тренутку тешко седети на неколико столица истовремено, да европска столица није компатибилна са, како је истакао, “Путиновом Русијом”.

Билчик је рекао да је ЕУ моћна, али да није свемоћна, нити да је “учитељица која дође у обданиште на Балкану и говори деци шта треба да раде”.

“Решења морају доћи из региона. А да би до тога дошло, чланови парламента у Београду и Приштини мораће да одобре договор. Ово је дијалог између Београда и Приштине, мора да постоји договор и добра воља, и ЕУ може да охрабри сваки корак у том правцу. Овом дијалогу је потребно дуго времена, јер решавамо тешка питања из деведесетих и болно је расправљати о томе. Али ово је такође расправа како Србија да оде из 20. века у 21. век”, казао је Билчик.

Он је оценио да Србија има прилику да буде европски лидер у региону, али мора да направи неке важне изборе: и када је у питању дијалог са Приштином, али и како да стане раме уз раме са ЕУ када је у питању руски напад на Украјину.

На питање – да ли ће Србија морати у наредним месецима да одлучује о санкцијама Русији, односно, да ли постоји рок до када би Београд требало да се изјасни, Билчик је одговорио да је усаглашавање са спољном политиком ЕУ круцијални део напретка у преговорима са ЕУ.

“Не постоји специфичан датум за Србију за увођење рестриктивних мера Русији, али поента је да постоји нова динамика, а причање о датумима је пропуштање поенте. Поента је да сви у ЕУ гледају шта се дешава на Западном Балкану и питање је да ли земље заиста раде заједно с нама, да нам помогну да се суочимо и одбранимо од руске агресије, јер се Украјници и боре за нас у Европи и боре се за европску будућност Западног Балкана”, рекао је Билчик.

Стога, додаје он, рестриктивне мере против Русије нису симболичан потез, него “веома важан”.

“Очекујемо да се све земље придруже што је пре могуће. И то је прилика за нову изабрану скупштину и будућу владу Србије. Разумемо да су били избори и да је потребно времена, али ово питање неће нестати са стола, него ће остати и већ је важан део у мом извештају о Србији о којем ће се расправљати у јуну и јулу, и наравно, зависно од тога шта ће Србија урадити, закључци у извештају могу бити веома различити до јула”, поручио је Билчик.

Он је рекао да Србија није сама, да је и његова земља, Словачка, “тешко зависна” од руског природног гаса.

“Међутим, помажемо Украјини и ЕУ жели да помогне земљама кандидатима међу којима је и Србија са алтернативним изворима енергије, али морамо да видимо добру вољу и прве кораке Србије. Велика су очекивања, у супротном, тешко је причати о процесу прикључивања”, истакао је Билчик.

Поводом иницијативе “Отворени Балкан”, Билчик је рекао да таква инцијатива има смисла само ако ће у потпуности да се иде у корак са корак са европском интерграцијом.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Радници Дома здравља “Доња Гуштерица” кренули су пешице пут Грачанице на мирни скуп подрше Србима на северу КиМ

У знак подршке Србима на северу КиМ у центру Грачанице ће бити одржан мирни протест …