Главна / Вести / Косово и Метохија / Петар Петковић обишао село Новаке и разговарао са повратничким породицама

Петар Петковић обишао село Новаке и разговарао са повратничким породицама

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић данас је обишао и село Новаке код Призрена, где је разговарао са мештанима повратницима о њиховим проблемима и потребама, као и условима у којима живе, а у циљу проналажења начина како Канцеларија за Косово и Метохију може да им помогне.

Петковић је посетио вишечлану породицу Глигоријевић која је уједно и једина породица у селу са децом. У селу Новаке повратак српског становништва почео је од 2003. године. Изграђено је више од 70 кућа, али је тренутно у селу 15 породица које ту живе.

– Овде смо да видимо шта је то додатно што можемо да помогнемо нашим људима ове који су заиста прави хероји. Који овде опстају у веома тешким условима, али када разговарате с њима ви видите да су њихова срца пуна, да су они захвални држави Србији и Канцеларији за Косово и Метохију. када видимо шта су они све изградили и урадили, видимо да је сва она помоћ државе Србије дошла у праве руке. Ти људи су својим радом и својим рукама утростручили све оно што смо им ми дали. То заиста буди наду да ово место има будућност. Долазићемо и помагаћемо наше људе јер овде смо свој на своме. важно је што су се људи вратили и то је показатељ и свима онима који би такође желели да се врате, да треба да дођу, да треба да се враћају на своја имања. Не смемо да допустимо да нам други узима нашу земљу, него да се боримо за сваки педаљ наше имовине. Апсолутно све чинимо, и у правном, и у сваком другом смислу да помогнемо нашим људима да дођу у посед своје имовине, да им саградимо кућу, обезбедимо пољопривредну механизацију и све оно што је неопходно за бољи живот и у овом, и у свим другим повратничким местима – рекао је Петковић.

По речима Спасе Андријевића, службеника за заједнице и повратак, веома је важна морална подршка, али и посете на терену.

– Свака помоћ је добродошла. Ово село се бави пољопривредом, мали је број запослених који живе од плате. Више је старијих пензионера – каже Андријевић.

У уторак, другог дана посете, директор Петар Петковић, заједно са владиком рашко-призренским и косовско-метохијским Теодосијем  присуствоваће у Призрену обележавању Славе Призренске Богословије, Свети Кирило и Методије, које ће започети у 9 сати, литургијом у цркви Светог Ђорђа, а наставиће се свечаним програмом.

Посету Косову и Метохији директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић завршиће у 16:30 сати обиласком цркве Богородице Љевишке.

Check Also

Kанцеларија за KиМ: Са каквим оправдањем специјалци РОСУ упадају у српску основну школу у Штрпцу?

Више од 30 припадника Росу упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом с …