Главна / Друштво / Промоција књиге „Краљ Милутин и манастир Бањска“ сутра у Дому културе Грачаница

Промоција књиге „Краљ Милутин и манастир Бањска“ сутра у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ сутра ће бити одржана промоција књиге „Краљ Милутин и манастир Бањска“ аутора Владе Станковића и Јелене Ердељан.

“Краљ Милутин је један од најважнијих владара српске историје, не само средњовековног њеног раздобља. Током своје дуготрајне владавине (1282-1321), мудром политиком, чврстим опредељењем за православну веру, непревазиђеним задужбинарством  и стварањем новог средишта српске државе и српског народа на просторима од Косова и Метохије до Скопске и Врањске котлине из основа је променио ток српске државе. Детаљном анализом свих расположивих извора, српских, византијских, бугарских, латинских, књига открива до сада непознате аспекте државничке политике српског краља”.

“Манастир Светог архиђакона и првомученика Стефана у Бањској представљао је микрокосмос света, живота и свеукупног деловања краља Милутина. Посвећен заштитнику лозе Немањића, манастир Бањска чинио је симболички завршетак једног циклуса тада већ дуготрајне светородне владарске лозе, последњу тачку тог замишљеног идеолошког круга која ће се спојити са својом почетном тачком, Стефаном Немањом-Светим Симеоном…Да Бањска представља кључно обележје краља Милутина и његово стварно завештање, сведочи и чињеница да је до краја средњег века на Балкану и до великих потреса који који су уследили са турским освајањима, њен ктитор био познат управо као Бањски краљ, како га назива и биограф деспота Стефана, Константин Филозоф”. (Из монографије „Краљ Милутин и манастир Бањска”, Влада Станковић, Јелена Ердељан)

О књизи ће говорити: проф. др Радивој Радић, доц. др Драгољуб Марјановић и аутори.

Промоција ће бити одржана у среду 25. маја 2022. године у 19 часова у Дому културе „Грачаница“.

Сутрадан 26. маја 2022. године у 18 часова промоција књиге ће бити одржана у сали при цркви Успења пресвете Богородице у Ораховцу.

Check Also

Молитвено сабрање поводом великог сабора у Добротину

Српска Православна парохија добротинска у Добротину позива верни народ, да на трећи дан Свете Тројице …