Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Ако је Богословија издржала век и по и страдала у погрому 2004.године треба да траје вековима

Петковић: Ако је Богословија издржала век и по и страдала у погрому 2004.године треба да траје вековима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић,  након свете архијерејске литургије поводом Светих Кирила и Методија,   честитао је празник владики рашко-призренском Теодосију,  а професорима и ученицима призренске Богословије славу. Петковић је пренео и поздраве председника Републике Србије Александра Вучића.

„Овде из царског Призрена упућујемо поздрав свим људима добре воље. Стари Призренци памте и оне дане када је овде живело преко 10 000 Срба. У Призрену  данас нема многих Срба који су овде живели, као што их нема ни у Пећи, Истоку , Клини и као што их нема у Приштини, али је чињеница да овде има пар српских душа, да се овде налази катедрални храм Светог Ђорђа и обновљена жива Богословија,  која слави славу Ћирила и Методија и то је  показатељ да смо своји на своме и да треба овде да живимо , опстанемо и останемо. Као Канцеларија за Косово и Метохију много смо помогли и чинићемо и у наредном периоду све што можемо , како би наша Богословија овде могла да опстане. Ако је Богословија издржала век и по , треба и у наредним вековима да траје. Иначе наш прелепи катедрални храм Светог Ђорђа у Призрену и Богословија,  али и многи храмови жиром КиМ су били спаљени и порушени  у погрому 2004.године.Обновили смо наше светиње зато што знамо шта обнављамо,  јер се боримо да сачувамо наше културно благо на КиМ”, рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ завршиће дводневни боравак на Ким обиласком цркве Богородице Љевишке у Призрену.

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …