Главна / Вести / Косово и Метохија / Комисија за нестала лица: Претрага терена на локацији рудник Штаваљ

Комисија за нестала лица: Претрага терена на локацији рудник Штаваљ

У склопу активности Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, 10. маја 2022. године започете су активности на претрази терена на локацији рудник Штаваљ, општина Сјеница, ради проналаска лица која се воде као нестала у вези са конфликтом на Косову и Метохији.
Како се наводи у саопштењу Владине канцеларије за нестала лица, ова локација је била предмет рада надлежних државних органа Републике Србије протеклих дванаест дана на основу наредбе Тужилаштва за ратне злочине.

Поред надлежних државних органа, судског и рударско-геолошког вештака из Републике Србије на локацији су били присутни и стручњаци ЕУЛЕКС, представници МКЦК, УНДП и Приштинске делегације Радне групе за нестала лица на АП КиМ у својству посматрача.

Завршетак активности на претрази терена, која је вршена у циљу утврђивања чињеничног стања у вези са наводима Приштинске делегације да су на наведеној локацији покопани посмртни остаци лица која се воде као нестала, планирана је у среду, 25. маја 2022. године.

Средствима јавног информисања, у среду, 25. маја 2022. године, у 10 часова, биће омогућено снимање локације рудник Штаваљ, општина Сјеница, и да ће изјаву за медије дати Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и шеф Београдске делегације, и том приликом саопштити резултате претраге терена. Том приликом, медијима ће се обратити и Мартина Фава, председавајући Радне групе и Куштрим Гара, представник Приштинске делегације.

Спровођење активности на локацији рудник Штаваљ је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих али им се и шаље јасна порука о опредељењу надлежних органа Републике Србије за проверу сваке информације у циљу проналаска њихових најмилијих.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …