Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: На локацији Штаваљ нису пронађени посмртни остаци

Одаловић: На локацији Штаваљ нису пронађени посмртни остаци

Током данашње претраге локације рудника Штаваљ код Сјенице нису пронађени посмртни остац лица која се воде као нестала у вези са конфликтом на АП Косово и Метохија, изјавио је председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Ово је локација коју је Приштина доставила а по наредби нашег Тужилаштва за ратне злочине 13 дана је претраживана.

“Тринаест радних дана смо радили на овој локацији, преко седам хиљада растресног материјала је претражено и оно што је битно на овој локацији нису пронађени посмртни остаци”, истакао је председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Он је рекао да су све локације за које су добили дојаве проверене и да на великом броју није пронађено ништа.

 

“Ово је потврда да у Републици Србији нема ни једног органа или појединца који на било који начин опструира захтев који је дошао. На пет локација смо пронашли тела косовских Албанаца, Батајница, Петрово Село, Перућац, Рудница и Крижевак”.

“Република Србија, уз подршку надлежних органа крајње одговорно ради овај посао. Очекујемо да ће приштинска страна на идентичан начин и приступити овом послу. Ми имамо неке захтеве, локације које су већ годинама у оптицају, а које приштинска страна није узела у разматрање”, рекао је Одаловић.

Он очекује од Приштине да се са истом одговорношћу односи према истраживању локација за које се оправдано предпоставља да садрже посмртне остатке несталих лица.

“Приштини смо предали преко 2 400 докумената. Највећи део до сада пронађених посмртних остатака је захваљујући нашим информацијама. До сада је механизам наше радне групе пронашао 1825 посмртних остатака, од тога 1527 тела Албанаца је идентификовано а остало су косовски Срби”, каже он.

Одаловић истиче да сви треба да отворе архиве и НАТО и КФОР и ЕУЛЕКС и све међународне организације које су биле у време оружаних сукоба на КиМ.

За разлику од Приштине, Београд чини све да испуни договорено.

Један од проблема је и мртвачница у Приштини, у којој се ради ревизија, где се налази 380 тела, или делова тела, за које се не зна коме припадају.

Председавајући радне групе Приштине и Београда и регионални координатор за Западни Балкан Мартина Фава каже да је кооперација и сарадња кључни елемент у успешном раду, јер је потребно дати одговоре породицама несталих лица. Делегације Београда и Приштине, и према Међународном праву, су у обавези да дају породицама одговоре.

Од првог дан присутни су и представници међународних организација, то со огранизација Црвеног крста, несталих лица и Еулекса. Оно што је битно да су приштинска и београдска делегација нон-стоп присутне, ту су и представници породица и Срба и Албанаца.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …