Главна / Вести / Косово и Метохија / Хаг: У процесу против Тачија и других још 12 особа добило статус “жртве”

Хаг: У процесу против Тачија и других још 12 особа добило статус “жртве”

У процесу пред Специјалним судом у Хагу против бивших лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија још 12 особа је добило статус жртве, преноси Коха.

Претпретресни судија је утврдио да постоје ‘прима фацие’ докази да су жртве 21/06, 44/06, 45/06, 46/06, 47/06, 53/06, 54/06, 55/06, 56/06, 57/06, 58/06 и 59/06, претрпеле штету као директну последицу кривичних дела наведених у измењеној оптужници и признаје их као жртве које учествују у поступку.

У одлуци се наводи да су сви подносиоци представке жртве злочина почињених на локацијама идентификованим у измењеној оптужници и да злочини спадају у временски опсег оптужби како је наведено у измењеној оптужници у односу на сваку од локација, преноси “Заклетва правде”.

Иначе, Специјално тужилаштво је 29. априла допунило оптужницу против Тачија, Веселија, Сељимија и Краснићија, између осталог и наводима да су четворица оптужених починили ратне злочине у Гњилану, Будакову и Семетишту.

У објављеном анексу о злочинима у Гњилану, Семетишту и Будакову, Тужилаштво је навело  злочине као што су незаконито или произвољно хапшење и затварање, окрутно или нечовјечно поступање, мучење, убиства и прогони.

Извор: Косово онлине

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …