Главна / Вести / Косово и Метохија / Промоција монографије “Краљ Милутин и манастир Бањска” у Грачаници

Промоција монографије “Краљ Милутин и манастир Бањска” у Грачаници

У Дому културе у Грачаници представљена је монографија “Краљ Милутин и манастир Бањска” аутора Владимира Станковића и Јелене Ердељан. Монографија је књига о преко 40 задужбина, највећем ктитору у европској историји средњег века и манастиру који представља драгуљ у круни укупног ктиторства.

Повод за писање књиге о Краљу Милутину и манастиру Бањска био је јубилеј, седам векова од смрти Краља Милутина, али је монографија резултат дугогодишњег проучавања живота и дела краља.

За ауторе монографија о највећем задужбинару представља скромно ктиторство, мали дар, али велико уздарје.

“Оно што смо ми пробали да урадимо у овој књизи јесте да повежемо читав живот Краља Милутина и његову усмереност ка његовој гробној цркви”, каже аутор проф. др Владимир Станковић.

“То је његов маузолеј, место које је он одабрао за место свог вечног покоја, то је место које је самим тим он наменио да вечно сведочи о његовом статусу, о владарском идентитету”, додала је проф. др Јелена Ердељан, такође аутор монографије.

Монографија о Бањској манастиру који представља драгуљ у круни укупног ктиторства, по оцени критичара је и допринос српској науци.

“Представља оригиналну и необичну студију да нико до сада није на тај начин посматрао Бањску и ту постоје, у научном смислу, нови погледи на бројна питања која су везана за архитектуру храма, значење његове спољшње фасаде, места укопа Краља Милутина, где је било предвиђено да се сахрани, где је потом сахрањен. У сваком случају представља један нов и свеж допринос,” истакао је професор Драгољуб Марјановић.

Монографију “Краљ Милутин и Бањска” како је речено, очекује и друго издање, а ово прво након Грачанице, биће представљено и у Ораховцу.

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …