Главна / Вести / Косово и Метохија / Боранијашевић: Цене школарина непромењене осим на Медицинском факултету, очекују се квоте за упис у нову школску годину

Боранијашевић: Цене школарина непромењене осим на Медицинском факултету, очекују се квоте за упис у нову школску годину

Пред крај школске 2021/ 22.године, Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, врши припреме за полагање пријемних испита и упис у нову школску годину на десет факултета приштинског Универзитета, рекао је за Радио Косовска Митровица проректор за наставу Проф. Владимир Боранијашевић.

“На десет факултета приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици, конкурси за упис у следећу школску годину су спремни, још увек нисмо добили званичну одлуку Министарства просвете, науке и технолошког развоја о повећању или евентуалном смањењу квота за упис на нашој високошколској установи, али  очекујемо да ће се то десити у најкраћем периоду”, каже Боранијашевић.

Министар просвете Бранко Ружић је најавио квоте за упис студената ове години, гостујући на Радио телевизији Србије и додао да ће бити благог повећања буџетских места. Укупно са 18.098 места на основним, више од 6.000 за мастер студије и 785 за докторске.

“То је оно што је могуће спровести у дело. Што се висине школарине тиче, ту важи принцип аутономије и свака високошколска установа има простора да повећа школарине, али не очекујем никаква драматична повећања, јер је у интересу свих да имају што више студената”, објашњава Ружић.

Проректор приштинског Универзитета проф. Боранијашевић је рекао, да се школарине неће мењати изузев на Медицинском факултету приштинског Универзитета  са седиштем у Косовској Митровици.

„Нова цена школарине за интегрисане студије медицине износи 85.000 динара а за интгрисане студије стоматологије 95.000 динара. На медицинском факултету од ове године фигурира још једна новина, а то је повећање броја студијских програма на струковним студијама. Наиме, поред трогодишњих студија здравствене неге, у програм се уводе и струковни зубни техничар, струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут“, додао је Боранијашевић.

Он мисли да се ситуација неће мењати у односу на прошлу годину и да ће велики прој студената уписати факултете на приштинском Универзитету. До сада је урађено доста на побољшању квалитета наставе и смештаја студената, који долазе из других средина, али се континуирано ради на унапређењу образовања у целини, тако да спремно дочекују нове генерације студената.

Приштински Универзитет броји десет факултета са 101 акредитованим студијским програмом.

Check Also

Kанцеларија за KиМ: Са каквим оправдањем специјалци РОСУ упадају у српску основну школу у Штрпцу?

Више од 30 припадника Росу упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом с …