Главна / Друштво / Парастос страдалим Србима у Церници

Парастос страдалим Србима у Церници

На месту где су пре 22 године страдала тројица Срба, међу којима и четворогодишњи Милош Петровић, новопостављени викарни епископ новобрдски Иларион са свештенством служио је парастос.

28.маја 2000.године у селу Церница, на само пар километара од Гњилана, нападач је отворио рафалну паљбу на Србе испред сеоске продавнице. Осим четворогодишњег Милоша убијени су и његов стриц Војин Васић и Тихомир Трифуновић. Ни данас, после 22.године починилац овог злочина није процесуиран, иако су, како тврде мештани, пронађени сви потребни докази.

У цркви светог Илије владика Иларион служио је парастос.

“Свака улица је овде у Церници крварила после рата и сви носите ране тога страдања. Али треба да се потрудимо да се то наше страдање заврши у Васкршњој радости, зато што васкрсења не бива без смрти. Ми се припремамо за вечно васкрсење и радост тога вечног живота већ сада осећамо”,казао је новопостављени викарни епископ новобрдски Иларион.

Парастосу је поред бројних мештана овог и околних српских средина присуствовао и начелник Kосовско-поморавског управног округа, Давор Петковић.

“Тешко је свима нама, посебно породицама које су морале да пролазе кроз те трагедије свих ових година. Најтеже од свега је што немамо епилог, што никад нико није одговарао. И докле год имамо такве ситуације имаћемо и сукобе”, изјавио је за Ртв Пулс,Давор Петковић.
Од 1999. до 2003. године у Церници је убијено седморо људи. Живот преосталих Срба у овом месту је и даље веома тежак, каже мештанин Миливоје Нисић.

“Одлучни смо да останемо да живимо у Церници. Од данас ће бити традиција да се сваке године 28.маја окупљамо овде како би одали почаст нашим невино страдалим мештанима”, каже Миливоје Нисић.
У мултиетничком селу Церница до 1999. године било је 128 српких породица са близу 800 становника. Данас их је око 130 у 44 куће.

Извор: РТВ Пулс

Check Also

За викенд шесторо позитивних на Ковид 19

На територији општине Грачаница током викенда регистровано је шест позитивних особа на Ковид 19. Према …