Главна / Друштво / Удружење “Слатко срце”: Повећано присуство дијабетеса код суграђана

Удружење “Слатко срце”: Повећано присуство дијабетеса код суграђана

Удружење за борбу против дијабетеса „Слатко срце“ данас је одржало још једну редовну акцију провере нивоа шећера у крви у центру Грачанице.

Дијабетес као последица модерног начина живота представља значајан проблем за јавно здравље, а уједно је и најчешће ендокринолошко обољење. Акција Удружења за борбу против дијабетеса „Слатко срце“ има за циљ да слуачјним узорковањем грађана ради на раном откривању ове болести каже за РТВ Грачаница директор Удружења Бојан Мирковић.

“Радимо скрининг случајних пролазника, с обзиром да смо претходне две године имали ковид појачана је присутност дијабетеса код наших суграђана. Данас смо имали неколицину новооткривених дијабетичара, за сваког од њих наше удржење је обезбедило апарате потпуно бесплатно. Све је више младих, односно, код све млађе популације се открива дијабетес, имали смо неколико њих са баш високом гликемијом и то пре оброка, пре узимања било какве хране или пића, упутили смо их лекару, надам се да ће послушати наше савете и регулисати свој ниво шећера у крви”, рекао је Мирковић.

Нажалост последњих година сведоци смо да је број оболелих од дијабетеса у енромном порасту, чак ову болест можемо да назовемо пандемијском. Оно што је најважније и најбитније за оболевање од дијабетеса јесте и да знамо како се носити и живети са овом болешћу, истичу из Удружења “Слатко срце”.

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …