Главна / Православље / Данас су Духовске или летње задушнице

Данас су Духовске или летње задушнице

Данас су Духовске задушнице, које по календару Српске православне цркве увек падају у суботу уочи Силаска Светог духа на апостоле.

Уочи празника Света тројица, обележавају се Духовске задушнице. Спадају у четири посебне молитвене суботе за умрле током године.

У црквама се служи света литургија и парастос, чита молитва за све умрле у свим временима. На гробљима се пале  свеће, а свештеници дају појединачне парастосе, молећи Господа да буде милостив према покојницима.

По обичајном календару, излазак на гробља током задушница сматра се обавезом сродника. Ако то није могуће, свећа се може запалити и у цркви.

У нашем народу ове задушнице називају се и летњима. У неким крајевима се на гробље излази већ у петак предвече, али обично у суботу.

Духовске задушнице помињу се већ од 12. века. Уместо уобичајеног изношења хране, Црква позива на молитву и даривање сиромашних, болесних и прогнаних.

Check Also

Звечан: Обележена храмовна Слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом коју су служили владика  Рашко призренски Теодосије и митрополит Брегалнички Иларион и …