Главна / Православље / Већи део гробља у Приштини и даље неприступачан. Малобројни Срби посетили гробове својих покојника

Већи део гробља у Приштини и даље неприступачан. Малобројни Срби посетили гробове својих покојника

На највећем православном гробљу на Косову и Метохији у Приштини на летње Задушнице није било организованог превоза за расељене па су Срби у малом броју дошли да обиђу гробове својих најмилијих и запале свеће.

„Народа је све мање и то нас боли. Ранијих година сретали смо многе који из градова централне Србије дођу да обиђу гробље на Задушнице, а сада је све пустије“, казао је, у изјави за РТВ Грачаница, Драган Радојевић.

„Овде би требало да  буде на стотине људи који би требало да обиђу гробове својих покојника и запале свеће, али их је на данашњи дан врло мали број, тек око десетак њих“, истакао је приштински парох Станиша Арсић.

И за ове Задушнице већи део приштинског гробља остао је неприступачан јер се не може прићи од трња и растиња.

За одржавање гробља у Приштини задужене су општинске службе које и даље од растиња чисте само један део гробља и то само пред Задушнице.

„И даље нисмо задовољни јер није очићшено цело гробље, али је ситуација много боља за разлику од прошле године“, истакао је парох.

„Очисте они ту на почетку где се види, а остало је све тако, мада је раније било и горе. Ми сами смо се већ неколико пута до сада организовали и долазили да  очистимо колико можемо“, казао је Градимир Јовановић.

Већи део, посебно старог гробља, је неприступачан закоњен високим дрвећем и зарасло у трње и шибље.

Check Also

Звечан: Обележена храмовна Слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом коју су служили владика  Рашко призренски Теодосије и митрополит Брегалнички Иларион и …