Главна / Православље / На гробљу у јужном делу Косовске Митровице oскрнављени гробови, порушени споменици

На гробљу у јужном делу Косовске Митровице oскрнављени гробови, порушени споменици

Православни верници из северног дела Косовске Митровице, и ове године су на летње или Духовске задушнице, обишли гробове својих најмилијих у јужном делу града. Слика непромењена – оскрнављени и порушени гробови увек изнова стварају дубок осећај туге и неверице. Па ипак, Срби не одустају од посета гробљу, како би  запалили свеће за покој душе преминулих.

Сваки пут када дођу на задушнице, наше суграђане потресе слика оскрнављених гробова и порушених споменика, неких толико да их не могу пронаћи, како би упалили свеће својим најмилијима.

“Ја сад живим у Београду, долазим организовано овде, и сваки пут се збуним, ово је страшно, не могу ни гроб ни споменик да пронађем. Ово је жалосно. Много ми је тешко и сваки пут кад дођем све је горе и горе”, каже уплакана Нада Марјановић.

Славица Јаргић са неверицом посматра призор око себе и пита се: “Не знам зашто им сметају споменици. Њихово гробље у нашем, северном делу, нико не дира. Зашто, чему? Мртви им нису ни за шта криви”.

Долазак на гробље, које се налази у јужном делу Косовске Митровице, увек изазове помешана осећања. Са једне стране, воле што могу да дођу, а са друге стране, туга је неизмерна, јер је стање сваки пут све горе.

 

“Радосна сам што сам могла да дођем, да запалим свећу, али сам и разочарана, јер нема помака. Верујем да ће доћи време да се споменици поправе, подигну, и верујем да неће овако да остане”, каже Рада Гашић Утвић.

Сви се одавде кући враћају тужни и разочарани због чињенице да је сваки пут неки нови споменик порушен, или недостаје.

“Тражим овде родитеље, браћу, сестре. Ја овде имам четири гроба, све је уништено, све је упропашћено. Ужас, не могу да се смирим, размишљам шта и како даље после свега овога. Не верујем да ће ишта да се поправи”.

Православно гробље у јужном делу Косовске Митровице оскрнављено је 1999. године, а потом и у мартовском погрому 2004. И данас, након више од две деценије, слика се не мења. Преко 80 одсто надгробних споменика је уништено. Са друге стране, на муслиманском гробљу у северном делу Косовске Митровице нема ниједног порушеног, нити оштећеног споменика.

 

Извор: ТВ Мост

Check Also

Звечан: Обележена храмовна Слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом коју су служили владика  Рашко призренски Теодосије и митрополит Брегалнички Иларион и …