Главна / Друштво / Ауто перионице у Грачаници – уносан бизнис, помоћ возачима

Ауто перионице у Грачаници – уносан бизнис, помоћ возачима

Последњих година, на простору Косова и Mетохије, па и на самом централном Косову, све је мање занатских делатности. Они стари занати одлазе полако у заборав, а појављују се неке нове и уносне делатности јер свако време доноси неке нове потребе. Тако је једна од делатности, која је веома распрострањена последњих година и прање аутомобила. Не толико због немогућности да се ауто опере код куће, с обзиром на то да живимо у срединама у којима породице углавном имају своја дворишта, већ много више због брзог темпа живота и недостатка времена.

Отворити ауто перионицу не захтева превелика финансијска средства, а може да значи дуготрајан бизнис. Зарада није превелика, али није ни мала, нарочито с обзиром на накнадно улагање средстава које није велико. Предност перионица је и та што осим аутомобила, врло често у понуди имају и прање тепиха, тако да је у одређеним сезонама зарада и већа. Цене се крећу од 2 до 4 евра, у зависности од тога шта треба опрати.

У последњих пар година појавила се и нова врста перионица на територији општине Грачаница, за коју нису потребни ни запослени, а то су самоуслужне перионице у којима власник аутомобила сам пере свој ауто и сам диктира време које ће провести посвећен бризи за свог љубимца. Ова врста перионица нуди различите могућности за чишћење аутомобила и споља и унутра. Приметно је да је све већи број заинтересованих клијената за ову врсту услуге, па су и редови већи. Оваквих перионица има у Лапљем Селу, Грачаници, Преоцу. Цене су од два евра па надаље.

Све у свему, ради се о услузи која је неопходна сваком возачу, па је и посао донекле сигуран. Да ли ће превагнути популарност самоуслужних перионица или оних које се ослањају на људски фактор, то већ зависи од самог избора возача.

Check Also

За викенд шесторо позитивних на Ковид 19

На територији општине Грачаница током викенда регистровано је шест позитивних особа на Ковид 19. Према …