Главна / Друштво / Прва питијада ”Косовска пита” у општини Грачаница 2022.

Прва питијада ”Косовска пита” у општини Грачаница 2022.

У оквиру Видовданских дана, сеоске славе која се обележава и у Доњој Гуштерици, Туристичка организација Грачанице и општина Грачаница организују 26.06.2022. године прву питијаду ”Косовска пита”, манифестацију на којој ће вештине у припреми слатких и сланих посних косовских пита одмерити домаћице, али и мушкарци склони кулинарству.

ТОГ позива све наше вредне суграђане, да дана 26.06.2022. године дођу у Доњу Гуштерицу и узму учешће на избору за најбољу косовску питу и удруженим снагама презентују вештине кулинарства и израде посних косовских пита по старим али и иновативним рецептима карактеристичним за наш крај и на тај начин покушамо да сачувамо од заборава старе кулинарске рецепте наших бака, и да их пренесемо даље, како су се они и преносили „с колена на колено” кроз историју.

Пријава такмичара биће на дан манифестације у порти цркве кнеза Лазара до 9.00 часова, где ће се након дегустације изложених пита прогласити најуспешнији учесници и уручиће се признања.

Посетиоци питијаде ”Косовска пита” имаће прилику да уживају у бројним изненађењима и богатом културно-уметничком програму. Изложене пите биће доступне за дегустацију свим посетиоцима, а део припремљене хране биће употребљен у хуманитарне сврхе.

Циљ ове манифестације је да промовише вредности традиционалне народне кухиње косовскометохијског краја, занатске производе и народне рукотворине.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …