Главна / Друштво / У Дому здравља Грачаница еминентни стручњаци обављали превентивне прегледе меланома

У Дому здравља Грачаница еминентни стручњаци обављали превентивне прегледе меланома

Kлиничко-болнички центар Приштина- Грачаница и Дом здравља Грачаница у сарадњи са Удружењем дерматовеноролога Србије у Грачаници су организовали дан бесплатних прегледа коже, са акцентом на превентиву  рака коже.

Прегледе за које је владало изузетно интересовање обављали су наши еминентни дерматолози из највећих здравствених центара Србије.

Професор др Даница Тиодоровић  дерматовенеролог каже да су прегледи једном годишње. код лица која нису у тзв. ризичној групи, сасвим довољни.

“Оно што ми лекари примећујемо је на жалост пораст меланома, то је сад мало већи бриој од оних стандардних 700 новооболелих годишње и не само код особа светле пути у шестој или седмој деценији, већ и код млађе популације”, каже проф. др Тиодоровић.

Дерматолог проф.др Душан Шкиљевић истиче да свако ко има младеже на кожи мора једном месечно и сам прегледати да ли постоје неке промене на њима и уколико примети да се нешто променило,  мора отићи на преглед који траје само пар минута и тако добије информације о стању тих промена.

Директор КБЦ Приштина- Грачаница Братислав Лазић каже да му је посебно драго да се у оквиру кампање превентивног прегледа меланома,  која се спроводи на читавој територији Републике Србије, ове године уврштен и простор Косова и Метохије, а да је велики број заинтересованих пацијената који су данас дошли из свих крајева КиМ,  показатељ успешности ове кампање.

Директорка Дома здравља Грачаница Мирјана Димитријевић каже да је овакав вид сарадње веома значајан, јер су овдашњи становници имали прилику да провере своје здравље код врхунских стручњака и изразила наду да ће овакве врсте кампања и у другим областима медицине бити такође организоване на простору КиМ.

Пацијенти који су пооказали  велико интересовање за ову врсту прегледа, изразили су велико задовољство што су данас имали прилику да их прегледају еминентни стручњаци из ове области.

 

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …