Главна / Вести / Свет / ЕУ: Значај напретка у нормализацији односа Београда и Приштине

ЕУ: Значај напретка у нормализацији односа Београда и Приштине

Лидери ЕУ усвојиће на самиту у Бриселу 23. и 24. јуна закључке о Западном Балкану који би требало да позову на ”убрзање процеса приступања”, унапређење “постепене интеграције” ЕУ и региона, али и нагласе важност напретка у нормализацији односа Београда и Приштине, сазнаје данас Танјуг у Бриселу.

У нацрту закључака самита, које представници земаља чланица припремају за састанак лидера у четвртак и петак, а у који је Танјуг имао увид, наводи се да Европски савет ”потврђује хитност постизања опипљивог напретка у решавању отворених билатералних и регионалних спорова” на Западном Балкану, између осталог и “кроз дијалог Београда и Приштине, а у циљу нормализације односа Србије и Косова”.

Документ, чији би садржај до састанка Европског савета још могао да буде измењен, понавља ”недвосмиселну подршку ЕУ перспективи чланства Западног Балкана, али и подсећа на значај реформи на Западном Балкану, првенствено у области владавине права, а посебно оних који се односе на независност и функционисање правосуђа и борбу против корупције.

Партнери из региона се позивају и да гарантују ”права и једнак третман припадника мањина”.

У докумету, за који се очекује да би требало да потврди препоруку Европске комисије о давању кандидатског статуса Украјини и Молдавији, и европске перспективе Грузији, БиХ се позива да примени обавезе из политичког договора постигнутог 12. јуна 2022. године у Бриселу, што би ”земљи омогућило напредак на европском путу, у складу са постављеним приоритетима”.

Када је реч о европском путу Северне Македоније и Албаније за сада се још чека договор ЕУ дипломата о речнику који ће бити употребљен у финалним закључцима лидера ЕУ.

Нацрт закључака које би лидери ЕУ 27 требало да усвоје, а у који је Танјуг имао увид, требало би такође да подржи идеју француског председника, Емануела Макрон, који заговара формирање Европске политичцке заједнице, која би ујључивала и земље Западног Балкана, а представљала би нову платформу за политичцку кооординацију на читавом европском континенту.

Додаје се да такав оквир ”неће бити замена за политику проширења” и да ће поштовати постојеће инструменте и аутономију одлучивања ЕУ.

Check Also

На књижевној вечери у Дому културе представљено стваралаштво Оливере Будимир

На књижевној вечери одржаној у читаоници „Даринка Јеврић“ у Дому културе у Грачаници представљено је …