Главна / Вести / Косово и Метохија / У Бриселу завршена данашња рунда дијалога Београда и Приштине

У Бриселу завршена данашња рунда дијалога Београда и Приштине

Делегације Београда и Приштине, на челу са директором канцеларије за КиМ Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем, завршиле су данашње разговоре са посредницима ЕУ у Бриселу.
Током првог дела разговора, делегације су, уз посредовање специјалног представника ЕУ, Мирослава Лајчка, договориле мапу пута за почетак примене споразума о енергетици постигнутог 2013. и 2015. године.

Мапа пута представља скуп корака, рокова и одговорности обе стране, који почињу да теку од тренутка давања лиценце “Електросеверу” за снабдевање електричном енергијом, што подразумева и дистрибутивне услуге изадавања рачуна, наплата, одржавање мреже и физичко повезивање потрошача.

”То значи да имамо самосталност у снабдевању електричном енергијом на северу КиМ. Тиме смо сачували мир и стабилност, осигурали нормално снабдевање електричном енергијом”, поручио је Петковић у Бриселу.

Он је посебно нагласио да све правне обавезе, сваког потрошача на северу КиМ, почињу да теку од оног тренутка када потпишу уговор са ”Електросевером” и подвукао да ”нико пре тога не може ништа да наплати на северу КиМ”.

Петковић је поручио и да је договором о мапи пута за спровођење споразума о енергетици отворен пут за формирање Заједнице српских општина, што је био услов власти у Приштини.

Током поподнева, делегације Београда и Приштине су у згради Европске службе за спољне послове са посредницима ЕУ разговарале одвојено о питању несталих лица, регионалној сарадњи, безбедносној ситуацији на КиМ и достављању лекова из централне Србије на КиМ.

Check Also

Петковић: Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали у Косовску Митровицу

Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали су малопре и у просторије ОИК …