Главна / Вести / Косово и Метохија / Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за књижевност “Стремљење”2022 у издању “Панораме”, као и целокупна издавачка продукција од Видовдана до Видовдана.

 

Главна и одговорна уредница “Јединства” Рада Kомезац истакла је да иза њихове куће стоји предан рад, дуга и сарадња са ауторима, али и одговорност чувања језика и писма као темеља идентитета народа.

 

“Са поносом могу да кажем да смо једини који промовшу књижевне ствараоце на КиМ. Све док се на Kосову говори српски језик, пише ћирилицом, српски народ има будућност. На том путу и у борби за очување језика, писма и културе, света је мисија `Јединства` и свих наших издања, који су већ осам деценија на том задатку. Из броја у број, који доноси обиље поетских и прозних радова, есеја, студија, портрете писаца, аутора са Kосова и Метохије који сведоче да су “Стремљења“ несвакидашња огледала токова богатог актуелног литералног стварања“,казала је Комазец.

 

Радомир Стојановић, некадашњи уредник “Стремљења”, истако је да је часопис у првом периоду  тежио да афирмише стваралаштво Kосова и Метохије, али и да одржи отвореност према другим срединама, народима и њиховим културама.

 

Представљене су све књиге које су издате од Видовдана до Видовдана попут „Сведочење и тумачење“, Ђорђа Јевтића,“Тамнина и празнина“, аутора Жарка Миленковића, „Косовски дух“ Јордана Ристића, као и поезија Радослава Злтановића „Велика недеља“.

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …