Главна / Друштво / У Доњој Гуштерици обележена сеоска слава и одржана прва Питијада

У Доњој Гуштерици обележена сеоска слава и одржана прва Питијада

У оквиру Видовданских дана и сеоске славе у Доњој Гуштерици, Туристичка организација Грачанице и општина Грачаница организовали су прву питијаду под називом ”Косовска пита”. Циљ ове манифестације је да промовише вредности традиционалне народне кухиње косовско-метохијског краја, истичу организатори.

„Овим нашим сабрањем данас и овом манифестацијом показујемо да знамо  наше корене, да желимо да чувамо и негујемо нашу традицију и обичаје. Ближи нам се Видовдан, наш највећи национални дан и велики хришћански дан. Та нас чињеница обавезује као народ да све што чинимо и све што радимо везујемо чврсто за нашу веру”, истакла је председница општине Грачаница Љиљана Шубарић.

“Било је доста заинтересованих жена за учешће на овој првој Питијади коју смо организовали у Доњој Гуштерици. Надам се да ће манифестација постати традиционална и да ће сваке године у порти цркве у Доњој Гуштерици окупљати све више како учесница тако и посетилаца”, истакла је Сандра Ђокић, директорица Туристичке организације Грачанице.

На првој питијади на централном Косову учешће је узело 17 жена, које су показале своје умеће у прављењу јединствених косовских пита. Труд и рад наших домаћица награђен је захвалницама, а прво место у такмичењу за најбољу питу освојила је Надица Јоргић из Преоца.

“По традициолналном рецепту спремила сам слану питу са киселим купусом и слатку са орасима и јабукама и циметом. Пресрећна сам што сам ја добила прву награду на овом такмичењу поред толико учесница, то ми веома значи јер показује каква сам домаћица”, казала је, у изјви за РТВ Грачаница, добитница прве награде Надица Јоргић.

Црква Светог Кнеза Лазара у Доњој Гуштерици већ пуних 117 година слави црквено-сеоску славу Видовдан, а по први пут ове године након литургије, коју је служио владика Теодосије, организовано је и такмичење за најбољу питу, као и богат културно уметнички програм.

Покровитељи манифестације „Косовска пита“ су Туристичка организација Грачанице, општина Грачаница, Привремени орган општине Липљан, а организатори културно-уметничког програма били су Одељење за образовање и културу општине Грачаница, Дом културе Доња Гуштерица и ОШ „Кнез Лазар“ у Доњој Гуштерици.

 

 

 

 

 

 

Check Also

Молитвено сабрање поводом великог сабора у Добротину

Српска Православна парохија добротинска у Добротину позива верни народ, да на трећи дан Свете Тројице …