Главна / Култура / Представљена антологија косовско-метохијске поезије

Представљена антологија косовско-метохијске поезије

antologijaАнтологија косовско-метохијске поезије  у којој су сабранепесме више од 40 песника настале у периоду од 1960 до 2010, представљена је синоћ у просторијама Дома културе у Грачаници.

Изразивши задовољство због добре посећености, поготово младих који су синоћ у великом броју присуствовали промоцији, проф. др Даница Андрејевић рекла је да је ова антологија  лирски пресек стваралаштва песника чија је заједничка црта посвећеност Косову и Метохији.

„ Ја сам ову књигу радила и по вокацији ипо едукацији, а највише по интуицији. Свака антологија може да буде предмет оповргавања и свака антологија може да буде суверена, зато што је она саздана на књижевном укусу једног човека.  Ова антологија је скуп стваралаштва песника са Косова и Метохије, оних који пишу римованим стихом и оних који пишу слободним стихом али их све повезује та посвећеност овом простору и теми“, рекла је проф. Др Даница Андрејевић приређивач ове антологије.

Говорећи о антологији проф. Др Драгомир Костић рекао је да српска књижевност , упркос томе штоје песничко и ствараочко биће песника са Косова и Метохије разровано , обесмишљено, понжено и  исељено изван Космета, опстаје и ствара,а ова књига је доказ за то.

„Ако би ко на Косово и Метохији требао да сачини овакав антологијски избор песничког стваралаштва на српском језику онда је то свакако проф.др Даница Андрејевић. Она је сигурно најбољи познавалац стваралаштва српских песника и српске поезије на Косову и Метохији. Она је о њима односноо нама највише и писала, она је нас највише афирмисала  у бројним текстовима објављеним у разним часописима и зборницима који излазе на читавом српском говорном подручју“, рекао је Костић.

О потешкоћама које су пратиле процес припреме и издавања антологије али и о значају ове књиге која је за сад преведена на румунски језик, а у наредном периоду ће бити  преведена на енглески, немачки и руски језик говорио је проф. др Голуб Јашовић који је заједно са професорицом Андрејевић учествовао у припреми ове антологије. Он је рекао да је велики допринос у издавању ове антологије има и доскорашњи председник књижевног друштва Косова и Метохије Милан Михајловић, а штампање књиге помогла је Канцеларија за Косово и Метохију.

О књизи јеговорио и млади песник са ових простора Жарко Миленковић, а своје и стихове својих колега казивали су песници Ратко Поповић, Благоје Савић, Драган Ничић Циноберски и Голуб Јашовић.

Издавач антологије је књижевно друштво Косова и Метохије.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …