Главна / Друштво / Почела жетва јечма у Косовском Поморављу

Почела жетва јечма у Косовском Поморављу

Ове недеље отпочела је жетва стрних жита у Косовском Поморављу. Први снопови јечма најављују берићетну годину. На 20 ари у просеку се очекује 25 џакова, што је на нивоу вишегодишњих просека, кажу ратари.

Услови за жетву су за сада идеални, сунчано и суво време се најављује и наредних дана, а зрно је зрело.

Комбајнер Стефан Максимовић из Шилова каже за Пулс да би, ако остану овакви временски услови, жетва пшенице могла да почне за недељу дана.

„Надам се да неће бити падавина и да ће послужити добро време до краја жетве“, каже Максимовић.

Међутим, иако временске прилике и род обећавају добре приносе, финансијски аспекти жетве су неизвесни, јер су сви параметри значајно поскупели, у односу на прошлу годину. На данашњи дан, нафта се на Косову продаје за 1,84 евра по литру, поскупели су и резервни делови за пољопривредну механизацију и не постоје сигнали са тржишта који би указивали на појефтињење, Напротив.

„Лане се за услугу комбајнирања плаћало 110 евра по хектару, али ће ове године сигурно бити скупље“, најављује Максимовић.

Скочиле су и цене жита. Ради поређења, за килограм пшенице прошле године се плаћало једва 18 центи, док у 2022.години и до 32 цента. За сада.

Међутим, ратари који су јесенас посејали њиве немају времена за високу политику и једина им је брига да што пре скину усеве са њива.

Пољопривредник из Горњег Кусца Милан Арсић каже да је ове године под јечмом засејао за своје потребе само 30 ари, али да је година добра и приноси високи.

„Јечам ћемо задржати за своје домаћинство и користићемо за исхрану крава, свиња и живине“, каже Арсић.

Тако ће, по свему судећи, урадити и већина ратара из Косовског Поморавља. Сачуваће своје жито код куће док се не стабилизују тржишне и друге прилике.

Check Also

Вучић: “Олуја” је највеће етничко чишћење после Другог светског рата

На државном комеморативном скупу у Новом Саду, посвећеном сећању на све страдале и прогнане Србе …