Главна / Вести / Косово и Метохија / Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна
Pec, 15. septembra 2015 - Manastir Visoki Decani. Manastir Visoki Decani je zaduzbina kralja Stefana III Decanskog i cara Dusana. Gradnja je zavrsena 1335. godine, a freske su zavrsene oko 1350. godine. Manastir je posvecen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили су у уторак манастир Високи Дечани, а разговарали су и са представницима Кфора о неопходности да се задржи висок ниво заштите овог манастира који се налази на листи угрожене Светске баштине.

“Захвални смо предстаницима Европа Ностре која се залаже за европске вредности заштите културног и верског наслеђа у опасности. Улога Кфора у заштити манастира Дечани је од суштинског значаја. Културно наслеђе мора бити очувано као мост између заједница на Косову”, објављено је на Твитеру манастира.

Представници делегације Европа Ностра бораве у вишедневној студијској посети Косову а у њеном саставу су “истакнути стручњаци који су дубоко посвећени заштити и очувању културног наслеђа у Европи и раде на многим пројектима у овој области.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Радници Дома здравља “Доња Гуштерица” кренули су пешице пут Грачанице на мирни скуп подрше Србима на северу КиМ

У знак подршке Србима на северу КиМ у центру Грачанице ће бити одржан мирни протест …