Главна / Вести / Косово и Метохија / Звечан: Обележена храмовна Слава манастира Девине Воде

Звечан: Обележена храмовна Слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом коју су служили владика  Рашко призренски Теодосије и митрополит Брегалнички Иларион и резањем  славских колача обележена је храмовна Слава манастира Девине Воде.
Поред великог броја веника литургији је присуствовао и председник привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић.

Прву заједничку литургију, после успостављања канонског јединства, после дугих 55 година, у порти манастира Девине Воде, у присуству великог броја верника, а поводом храмовне славе Иконе Богородице тројеручице, служили су владика Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије и митрополит Брегалнички Иларион у саслужење свештенства и монаштва.

 

“Хвала Вам за вашу љубав и жртву што сте дошли данас, баш на дан пресвете Богородице тројеручице, да по први пут, а надам се да ће бити често и овде и у вашој Епархији, да служимо Господу, да се радујемо, највише да се радују наши верници, наш народ. Добро дошли!, ове речи владика је упутио митрополиту Илариону.

“Користим прилику да вас поздравим и пренесем речи нашег архиепископа, господина Стефана, који вам је пожелео мир и благослов од Бога, снагу и издржљивост, такође снагу и стрпљење да останете у вашим родним местима, на вашим огњиштима, да сачувате ваше домове, ваше свете гробове, као и да сачувате вашу апостолску и прадедовску веру”, рекао је митрополит Иларион.

 

Након литургије резани су славски колачи, одређени су домаћини славе за наредну годину.

Један од овогодишњих домаћина славе др Радован Ковачевић каже да је велика част, за њих и њихове породице, бити домаћин манастирске славе.

 

“Радостан сам када видим оволико народа, нарочито деце. Почаствовани смо што је из Македоније дошао митрополит Иларион и што су нам се цркве ујединиле”, казао је Ковачевић.

Домаћин славе за наредну годину, у име Друштва књижевника Косова и Метохије, је и Новица Соврлић. Он је додао да је овај дан и Дан песника.

 

Манастир Девине Воде подигнут је на месту на којем се налази извор за који се верује да је чудотворан и лековит, од 2009. године у овом храму се редовну служи литургија којој присуствује велики број верника

Извор: ТВ Мост

Check Also

Ученички парламент  ОШ „Свети Сава“ у Племетини организовао етно изложбу „Из наше куће“ 

Ученички парламент ОШ „Свети Сава“ из Племетине још једном једном је доказао истинитост народне пословице …