Главна / Вести / Косово и Метохија / Прослављена слава манастира Свети Архангели у Призрену

Прослављена слава манастира Свети Архангели у Призрену

У манастиру Свети Архангели код Призрена, задужбини српског цара Душана обележена је манастирска слава, Сабор Светог архангела Гаврила, којој је присуствовало неколико стотина Срба из свих делова Kосова и Метохије, али и из централне Србије и Црне Горе. Свету архијерејску литургију служио је владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства и монаштва рашко-призренске епархије.

– Када сви сматрају да је изгубљено све за Србе на Косову и Метохији, ако гледамо људски по човеку то тако изгледа, али ако се уздамо у Бога и имамо наду, онда Господ чини оно што је људима немогуће. Управо наша нада је у Бога. Да нам опстану наше светиње и да опстане наш народ на Косову и Метохији јер ако се одрекнемо Косова и Метохије, онда више не постојимо. Где год да смо на овој земаљској планети, управо овде на Косову и Метохији је успостављен наш савез са Богом – рекао је у беседи владика Теодосије.

Прослави и богослужењу присуствовало је неколико стотина Срба из свих делова Косова и Метохије, као и из централне Србије и Црне Горе. За већину верника који су присуствовали обележавању овог празника, долазак у Архангеле, по њиховим речима, има велики значај и пре свега значи повратак себи и коренима.

Након богослужења, као што то традиција и обичаји налажу, монаштво манастира Светих архангела за присутне госте приредило је свечани славски ручак.

Check Also

Канцеларија за КиМ: На гробљу у Клокоту поломљен споменик

На српском православном гробљу у Клокоту поломљен је споменик покојном Милану Нисићу, а оскрнављени споменик …