Главна / Друштво / Секулић: Највећи број интервенција ватрогасаца узрокован паљењем стрњишта

Секулић: Највећи број интервенција ватрогасаца узрокован паљењем стрњишта

У ватрогасној јединици у Лапљем Селу истичу да у овом периоду године да је највећи број њихових интервенција узрокован паљењем стрњишта.

“Ми највише посла имамо када се жито покупи са поља и онда крену намерна паљења стрњике, сламеи суве траве. Тамо где су парцеле необрађене има пуно осушене траве па се самим тим те парецле лако пале. Ми смо спремни у сваком тренутку, а морам да истакнем да смо ове године имали мање интревенција него у истом периоду прошле”, истакао је, за РТВ Грачаница, Драган Секулић, командир ватрогасне јединице у Лапљем Селу.

Због неодговорних људи ватрена стихија и ове године обезвредила је мукотрпан рад и улагања многих пољопривредника у српским срединама у централном Космету. Таквих губитака било је у Горњој и Доњој Гуштерици и Добротину.

Осим опасности које са собом носи, по речима пољопривредних стручњака, паљење стрњишта и сламе деградира земљиште, у њему уништава микрофлору, минерале и хранљиве материје па уместо паљења агрономи препоручују заоравање сламе и стрњишта, а тиме се избегава и ризик од пожара.

Check Also

Шубарић позвала на већу друштвену одговорност према особама са посебним потребама

Председница општине Грачаница проф.др Љиљана Шубарић поручила је данас на Међународни дан особа са инвалидитетом …