Главна / Вести / Косово и Метохија / Стано: ЕУ позвала Београд и Приштину на састанак у Брисел

Стано: ЕУ позвала Београд и Приштину на састанак у Брисел

Европска унија позвала је Београд и Приштину на састанак у Бриселу, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано и поручио да Унија пажљиво и са забринутошћу прати ситуацију на северу Косова.

Стано је у изјави за Танјуг рекао да позива умешане стране да остану мирне и поручио да морају да престану све “некоординисане и једностране акције”, којима се угрожава стабилност и безбедност на терену и омета слобода кретања.

“Након што је Косово прихватило захтеве високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност (Жозепа) Бореља и САД да одложи планиране мере у вези са регистарским таблицама и личним картицама, уз услов да се уклоне све баријере, ЕУ је позвала обе стране да се састану у Бриселу да разговарају о путу ка напретку”, рекао је Стано.

Он је рекао да су дијалог и преговори једини начин за решавање спорова.

“ЕУ је била и остаје у блиском контакту и са Косовом и са Србијом у циљу смиривања тензија, у блиској сарадњи са ЕУЛЕКС-ом, КФОР-ом и међународним партнерима, посебно са САД”, поручио је Стано.

Он је истакао да се сва отворена питања морају решавати дијалогом, којим посредује ЕУ.

Стано је рекао да се треба поново усредсредити на “свеобухватну нормализацију односа између Косова и Србије” која је, како је нагласио, од суштинског значаја за европске интеграције две стране.

“Борељов предлог је био да се одложе мере о регистраским таблицама и личним картама и да се у међувремену одржи састанак у Бриселу како би се разговарало о путу ка напретку”, рекао је Стано.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …