Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Били на корак од сукоба, због Приштине, а не због Београда

Петковић: Били на корак од сукоба, због Приштине, а не због Београда

KZM PETKOVIC KOSOVO

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је ситуација на КиМ синоћ била на корак до озбиљних сукоба, које је планирала Приштина, притом, лажно оптужујући Београд да он жели сукоб и дестабилизацију Западног Балкана.

“Ова дводневна агонија и озбиљна криза у коју нас је све гурнуо Аљбин Курти и Приштина показују све размере милитантности тог човека, показује колико је он опасан, али и то да претња Србима на северу КиМ не престаје”, рекао је Петковић на ванредној прес конференцији у Влади Србије.

Он је рекао да Срби на КиМ то најбоље разумеју, а то, каже, најбоље разуме и председник Србије Александар Вучић, који је управо због тога све време позивао и молио представнике Квинте да реагују, како би се зауставило зло које је Курти хтео да проузрокује.

“Синоћ смо били на корак до озбиљних сукоба, а зна се шта то значи, ако преко 100 Росу специјалаца до зуба наоружаних, са оклопним возилима и воденим топовима, је било спремно да упадно. А, њихов план је био да упадну и да се обрачунавају са српским народом, који је бранио право на слободу кретања и на опстанак”, рекао је Петковић.

Он је констатовао да су сви могли да виде, одлуком да се одложи примена мера, колико је Курти лагао, иако и сваки дан износи неистине:

“Оптужујући Београд, да ми желимо сукобе, да желимо да упадамо на КиМ да дестабилизујемо простор Западног Балкана. То су лажи”, поручио је Петковић и упитао који би интерес Београда био да то ради.

Рекао је да је управо супротвно, јер је председник Вучић 50 пута у обраћању поменуо реч “мир”.

“Да ми желимо сукобе, да ли би се онда наши људи повлачили? Да ли би дошло до повлачењеа барикада”, упитао је Петковић и навео да барикаде нису саме себи циљ, већ су једини начин да српски народ укаже на терор и проблеме са којима се суочава сваки дан.

А, кап у препуној цашти била је одлука Аљбина Куртина која је подразумевала гажење споразума о слободи кретања, али и других споразума, рекао је Петковић.

Све је то режирано много раније у Приштини, додао је он.

Извор: РТС

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …