Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Земље Квинте да не наседају, већ да траже решење
KZM PETKOVIC RAKIC

Ракић: Земље Квинте да не наседају, већ да траже решење

KZM PETKOVIC RAKIC

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је данас да је иза српског становништва на КиМ још једна непреспавана ноћ због једностраних одлука Приштине и позвао ЕУ и земље Квинте да не наседају, како је рекао, на “приштинске финте” већ да нађу решење за њихове проблеме.

Он је на ванредној конференцији са директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем захвалио српском народу који је ноћас био на барикадама и показао одлучност да остане на својим огњиштима и брани своје породице.

Такође, захвалио је представницима међународне заједнице и комаданту КФОР-а који су синоћ дошли на лице места и упознали се са тим да барикаде нису акција српског народа, већ реакција не једностране одлуке Приштине.

“Подсетили смо га (комаданта Кфора) да је Резолуцијом 1244 једина оружана сила задужена за безбедност и мир јединица КФОР-а. По стоти пут у току трајања Бриселског разговора Приштина изводи једностране потезе”, рекао је Ракић.

Подсетио је да је и председник Србије Александар Вучић јуче показао иницијативу да се народ смири и да не дође до инцидента.

Ракић је објаснио да је српски народ поставио барикаде из страха за голи зивот и сопствену безбедност.

Захвалио је и албанском народу, поручујући им да не наседају на “медијске спинове који долазе из Приштине”, јер реакција Срба није уперена против њих.

“Јуче су и они осетили шта значи када је подручје немирно, јер нису могли са својим породицама да посете своје домове”, казао је Ракић.

Поручио је Куртију да се српском народу не обраћа на српском језику јер, како каже, наш народ довољно јасно разуме поруке које он и Приштина шаљу без обзира који језик користи.

Демантовао је наводе Куртија, који је рекао да разговара са српским живљем на КиМ и да они не желе Заједницу српских општина, оцењујући такве тврдње као лажне.

Ракић је нагласио да је Бриселски сто једино место где треба доносити одлуке и решења.

“То је место где треба тражити решење, дијалогом се решавају проблеми, а не слањем полиције и јединица Росу и прављењем барикада. Молим вас господо из ЕУ, а посебно из земаља Квинте да не наседате на приштинске финте, јер српски народ Приштини не верује”, рекао је Ракић.

Додао је да српски народ на КиМ верује председнику Вучићу и свесни су да је употребио своју политичку моћ и личне контакте како би заштитио њихове интересе.

Ракић је још једном замолио приштинске власти да не доносе једностране потезе и не чине све “како би загорчали живот српском народу”, већ да се понашају разумно и изађу на дијалог, како би се дошло до заједничких решења.

Казао је да је и на састанку са председником Вучићем предложио да се дијалог са Приштином настави, јер уколико до тога дође ситуација на терену ће бити мирнија.

Поручио је да је српски народ, иако је уплашен и уморан, због непреспаване ноћи и провокација са приштинске стране, спреман и одлучан да остане у својим домовима.

“Остаћемо доле и молим међународну заједницу да свој ауторитет заложи и нађе решење не само за личне карте и таблице, него за све друге проблеме који тиште све нас који живимо доле”, рекао је Ракић.

На питање шта је то када не послушају председника Вучића, Ракић је казао да председника слушају, али да су ипак они ти који живе на КиМ и да постоје ситуације када човек ни самог себе не би послушао.

“Слушамо педседника Вучића и једино њему верујемо. Али, ми живимо доле и председник Вучић се залаже за мир и нагалашава то милион пута, али ми не живимо у Београду, већ доле и ако неко нападне моје или нечије дете, бранићемо и то је тренутак када нико не би послушао ни самог себе”, казао је Ракић.

Председник Српске листе, одговарајући на питање зашто не изађе из Куртијеве владе, каже да ће дати оставку, као и посланици у Скупштини у Приштини када народ који их је бирао на те функције, буде то затражио од њих.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …