Главна / Политика / Вучић: Отићи ћу на разговор у Брисел, али не очекујем ништа од тога

Вучић: Отићи ћу на разговор у Брисел, али не очекујем ништа од тога

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за РТС да ће отићи 18. августа на састанак у Брисел, да му то није тешко, али да не очекује ништа од тога јер ко год мисли да је са косовским премијером Аљбином Kуртијем могуће сачувати мир, много греши.
“Али, не верујем да ће нешто да се деси, не верујем ни у шта, јер знам са ким имам посла. А да ће неко други бити на нашој страни – неће, бићемо сами као сто смо увек били и мораћемо да чувамо себе и свој народ. Изгледа да ћу поново да пустим рогове и верујте ми победићемо”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је пре две вечери избегнут најтежи сценарио да је Србија била на корак од катастрофе, преносе Вечерње новости.

“Били смо на корак до катастрофе, неки људи не разумеју шта раде и не разумеју Србију. Плашим се да ћемо имати још много тешких дана. Kурти и приштинске власти једнострано су предузимале кораке. Уз све инциденте, а било их је више 50 одсто од када је Kурти дошао на власт, људи су релативно мирно живели”, додао је он.

Истакао је да Срби са KиМ нису хтели да склоне барикаде и да је он радио све што је могао само да се сачува мир.

“Поносан сам на јединство које имамо са нашим народом на Kосову и Метохији. Постављам питање шта је Србија урадила. Ништа ми нисмо урадили и опет смо ми криви. Нисам ја ни Милошевић ни Тадић нисам научио да губим, ником нисам претио покушате ли да направите нешто суочићете се са другачијом Србијом”, рекао је Вучић.

Истакао је да ће сутра разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, да је разговарао са многим светским лидерима, укључујући и Макрона, са Лајчаком најмање 10 пута.

“Поруке су оне које читате сваки дан. Ми смо прошли кроз тешка два три дана и имаћемо још тешких дана. Аљбин Kурти и приштинске власти једностано су предузимале кораке. Уз све инциденте, људи су релативно мирно живели. Они својим потезима доведу до немира и до тога да смо на ивици сукоба. Увек мање или више Kурти добије подршку Kвинте. Позивају се на споразум из 2011. године који је за нас врло лош. Ми не можемо да пустимо на територију централне Србије са личним картама Kосова, јер бисмо на тај начин признали постојање државе. Они хоће да малтретирају људе, циљ је да се укину KМ таблице”, рекао је Вучић.

Говорећи о хапшењу Дејана Спахића који је возио санитетско возило, Вучић је казао да су ухапсили Србина ни кривог ни дужног.

“Сви Срби су на барикадама, јер се боре, а то други не могу да разумеју. Kурти оде пред представнике Kвинте и каже да ће да се бори против мафије и криминала, против Срба на барикадама. Данас нису употребили РОСУ јединице него ‘таск форс’ којим директно командује Аљбин Kурти. Џавид Тахири је командовао, буквално су киднаповали Србина. Нити су јавили, обавестили, на то нису имали право, НАТО је морао да реагује, а није. Неки из региона мисле да треба да искористе тренутак у коме постоји општа хистерија због Русије и Украјине”, рекао је Вучић.

Извор: Вечерње новости/РТС

Check Also

У Дому културе у Грачаници одржана је трибина на тему: „Заштита српског језика и ћирилице у условима институционалне репресије

У Дому културе у Грачаници одржана је трибина на тему: „Заштита српског језика и ћирилице …