Главна / Друштво / Вучић: “Олуја” је највеће етничко чишћење после Другог светског рата
SRBIJA OLUJA OBELEZAVANJE

Вучић: “Олуја” је највеће етничко чишћење после Другог светског рата

На државном комеморативном скупу у Новом Саду, посвећеном сећању на све страдале и прогнане Србе у “Олуји”,  говорио је и председник Србије Ачлександар Вучић, који је окупљенима рекао да је “Олуја” тежак злочин и највеће етничко чишћење једног народа после Другог светског рата.

Председник Александар Вучић рекао је да су два разлога због којих су се окупили да би обележили погром и тежак злочин, највеће етничко чишћење после Другог светског рата на европском тлу.

“Први је туга због убијене деце, жена, стараца због 250.000 прогнаних. Други је да бисмо упркос свима сведочили, да би се та сведочења чула и да би се, онако како је то тражио Визел, од свих који слушају начинили своје сведоке. То је, да поново цитирам великог нобеловца, једини лек за равнодушност, то је такође наша обавеза оптерећена кривицом због свих година ћутања, срамотног и намерног заборављања сопствених жртава”, поручио је Вучић.

Каже да смо и сами бацали камен на најтужнију колону у нашој историји.

“Рећи да је то време завршено и да више нема ћутања и да злочина више неће бити, јесте најсветија обавеза од које нећемо одустати, али то није лако испунити”, истакао је Вучић.

“Само смо Срби, разлике између нас нема, ни између Сање из Двора на Уни, нити било ког Србина из Херцег Новог, Србина из Требиња, Бањалуке, Пирота, Суботице, Новог Сада, Београда. То што живимо у различитим државама не значи да припадамо различитим народима”, додао је.

Свакодневно, каже, нападају Србију и наш народ.

“Никада није доста, колико год да ћутимо, не ћутимо довољно. Не ћутимо довољно гласно, колико год да молимо за мир, не молимо довољно колико би они желели”, указао је председник.

“Колико год да признамо сваку туђу жртву, да покажемо и пијетет искажемо саучешће, никада није довољно”, приметио је Вучић.

“Никада нећемо заборавити патњу крајишког човека, Србина, који је протеран, који је изгубио своју земљу, своју кућу, своју децу и своје родитеље”, поручио је председник Србије.

Извор: РТС, ТВ Мост

Check Also

Речи туге и сећања на комеморацији поводом смрти Часлава Милисављевића

“Напустио нас је Часлав Милисављевић”, овим речима и минутом ћутања почела је комеморативна седница поводом …